Prema http://de.wikipedia.org Döner kebab ili kako mi to znamo reci Giros prema nekima, nastao je u Antoliji jos u 18 stoljecu.
Tocno porijeklo i nastanak ovog poznatog specijaliteta nikada se nije doznao.
I ako se misli da je porijeklom iz Turske, Döner je u Turskom Istanbulu u ovom obliku nastao tek pocetkom sezdesetih godina.
U Njemackoj gdje je najpopularniji pojavljuje se prvo u Berlinu 1970 godine.
Covjek koji ga je izmislio je porjeklom iz Turske i imao je malu Imbis radnju kako se to u Njemackoj naziva.
Imao je izvrsnu hranu ali kod njega su musterije malo dolazile. Stajao je na vratima svoje prazne radnje i gledajuci prolaznike dosao na ideju da to ljudima treba prodavati kao FAST FOOD hranu odnosno nesta sto se moze jesti hodajuci, kao hot dog ili hamburger.
Na zalost on svoj tadasnji izum nije patetntirao inace bi danas bio milioner.
Zaprepascujuci je podatak da se u Njemackoj proda 200 - 300 Tona Dönera dnevno, sto je vise nego sto prodaju svi Mc Donaldsi i Burger King skupa hamburgera.
Primjetim da vecina ljudi kazu GIROS.
Giros je Grcka rijec i pod tim nazivom prodaju ga Grci u svojim restoranima. Slican je Döneru ali razlika je u ukusu.
Razlika izmedju DÖNER KEBAB i GIROSA je u vrsti mesa i zacinima.
GIROS se pravi sa svinjskim mesom dok kod turaka nema svinjetine i pravi se od Junetine, ovcetine, puretine, a po meni najukusniji Döner je od teletine.
Danas u ovim skupim vremenima i Turci brljaju sa mesom, stavljaju puretinu i time kvare ukus Dönera.
Porcija dobrog Dönera u Münchenu kosta 3 € sto i nije tako puno, ako se zna da je losa kopija porcije cevapa oko 6 € ili da je jedan Menü kod Mc Donaldsa isto oko 6 - 8 €
U Njemackoj cak postoji i zakon o Döneru pa se izmedju ostaloga navodi da u mjesavini moze biti Max 20 % masnoce. Odredjuje se i koje vrste mesa smiju da se koriste, kao i zacini koji smiju biti u smjesi.
U Njemackoj postoji oko 400 proizvodjaca Dönera.
Treba imati na umu da je to postalo obiljezje Turskih doseljenika u Njemackoj kao sto su i Cevapcic obiljezje svih naroda sa podrucja bivse Yugoslavije.
kako god da ga nazivaju i bez obzira na porijeklo, ja ga rado jedem i uzivam u ukusu tog specijaliteta.
A vi ??
Evo nekoliko slika od Petka. Samo za Vas na Blog.Hr jeo sam Döner:)
BUJRUM !!
Post je objavljen 08.07.2007. u 06:34 sati.