Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rujevicadrzava

Marketing

Polaganje kamena temeljca za nove stanove na Rujevici

Rijeka, 12. prosinca 2006.


Obi s lopatom

U neposrednoj blizini Pravnog fakulteta na Rujevici, simboličnim polaganjem kamena temeljca započela je gradnja 124 stana po riječkom programu Društveno poticane stanogradnje. Dvije stambeno poslovne građevine koje će biti izgrađene na toj lokaciji, predstavljaju prvi objekt koji se gradi sukladno Programu provedbe Društveno poticane stanogradnje za period od 2006. do 2010. godine, a provodi ga Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke.



Dvije stambeno poslovne zgrade sa 124 stana, sadržaj projekta Rujevica I. faza.
Prema Detaljnom planu uređenja na Rujevici je predviđena izgradnja šest građevina, od kojih je gradnja dvije stambeno poslovne zgrade sa 124 stana, sadržaj projekta Rujevica I. faza.
Zgrade će imati dvije suterenske etaže namijenjene za garaže, u prizemlju zgrade nalazit će se poslovni prostor i sedam stanova te na svakom od 5 katova 11 stanova. Svi stanovi imaju drvarnice u gornjoj suterenskoj etaži, a zgrade imaju po jedan lift i ravan krov. Svaki stan će imati dva dimnjaka, od koji je jedan na kruto gorivo za dnevni boravak, odnosno kuhinju, a u kupaonici plinski dimnjak za individualno etažno grijanje. Zgrade će biti priključene na instalaciju miješanog plina.Ravnatelj Agencije za poticanu stanogradnju Vladimir Goatti pohvalio je projekt Grada Rijeke koji je uz Grad Varaždin jedini u Hrvatskoj koji provodi ovaj projekt, ocijenivši dosadašnju suradnju s Rijekom izuzetno uspješnom.
U temelje je po tradiciji stavljena metalna posuda s podacima o ovom događaju.
Ovo je inače prvi primjer u Hrvatskoj u kojem je Grad osnovao vlastitu agenciju za poticanu stanogradnju, od koje će otkupiti stanove i potom ih dati u najam prema listi prioriteta. Ukupna vrijednost ove investicije je 96 milijuna kuna, a u taj su iznos uračunati i troškovi izgradnje poslovnih prostora koji će se nalaziti u sklopu objekata te 205 parkirnih mjesta u garaži koja će se graditi u podnožju objekta. Agencija za poticanu stanogradnju će se u ovaj projekt uključiti iznosom od 13 milijuna kuna, dok je za narednih 80 stanova predviđeno njeno učešće s iznosom od 6 milijuna kuna.
Prema Ugovoru o građenju sklopljenom između Agencije, kao Investitora i Novotehne d.d. kao izvođača radova predviđeno je vrijeme izgradnje od 540 dana, te se dovršenje građevina planira do lipnja 2008. godine.
Polaganju kamena temeljca uz gradonačelnika Grada Rijeke Vojka Obersnela nazočili su članovi Poglavarstva Grada Rijeke i pročelnici odjela gradske uprave.Projektant oba objekta je poznati riječki arhitekt Željko Vukušić, a objekte gradi Novotehna.
Stanove koji se grade na Rujevici Grad Rijeka sukladno zaključku Poglavarstva dat će u najam onim građanima koji svoje stambeno pitanje ne mogu riješiti na drugačiji način tj. građanima uvrštenima na Listu prioriteta za davanje stana u najam utvrđenu za razdoblje 2002.-2006. godine.
Gradonačelnik Obersnel tom je prilikom naglasio da će stanovi biti gotovi do sredine 2008.g., dok će u međuvremenu Grad nastaviti s pripremom i gradnjom još 80 stanova, koji će se, u suradnji s APN-om, također graditi prema programu Društveno poticane stanogradnje. Cijena četvornog metra novih stanova iznosit će oko 730 Eura, a stanovi će većinom biti dvoipol sobni i trosobni, kazao je gradonačelnik Obersnel. Gradnjom novih stambenih objekata između postojećih zgrada na Rujevici i novih građevina stvorit će se manji trg, s poslovnim prostorima, a cijelo će područje poprimiti novi, urbaniji izgled.


Zgrade iza kojih se grade novi stanovi



Post je objavljen 28.06.2007. u 22:19 sati.