Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Bandić predstavio lažni GUP

U današnjem Jutarnjem listu objavljen je intervju s Teodorom Celakoskim iz „Prava na grad“ koji se dobro nastavljana jučerašnji članak o sumnjivim radnjama prilikom donošenja Zagrebačkog GUP-a. Ovdje donosimo jedan kraći dio koji je usko vezan uz način na koji je Bandić prevario javnost predstavljajući lažni GUP.

• Tvrdite da se posljednjim prijedlogom izmjena GUP-a, koji je Poglavarstvo sredinom lipnja uputilo na prvo čitanje Gradskoj skupštini, u potpunosti zadovoljavaju interesi građevinskog biznisa vezani uz blok na Cvjetnom trgu i još 15 donjogradskih blokova?

- Analizu tog prijedloga izmjene GUP-a napravilo je 20-ak iskusnih urbanista i arhitekata Urbanističkog savjeta “Zelene akcije”, koji su i sami sudjelovali u izradama GUP-a. Sadašnji prijedlog izmjena drastično se razlikuje od onog poslanog u javnu raspravu, a to je učinjeno s namjerom da se izbjegne pravodobna reakcija građana. Na javnoj raspravi u svibnju predstavljen je lažni prijedlog, umjeren i relativno prihvatljiv, s kojim se nije planiralo ići do kraja.

Sadašnjim prijedlogom izmjena uklanjaju se ograničenja postojećih urbanih pravila, pa se omogućuju maksimalna sagrađenost i veća visina objekata od dosad propisane, što će dovesti do zatrpavanja unutrašnjosti blokova, ukopavanja rampi, odnosno ulaza u podzemne garaže na javnoprometnim površinama, što znači uništavanje tih površina, čak i pješačkih zona, uključujući i onu u Varšavskoj ulici. Tako se najjasnije upućuje na to u čiju se korist mijenja GUP: baš tih nekoliko elemenata nedostajalo je važećem GUP-u da proglasi zeleno svjetlo Hoto grupi.


Post je objavljen 07.07.2007. u 13:13 sati.