Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/antunkauzljar

Marketing

Tko tuče žene

Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj bude pretučena, tvrde statistike. To je godišnje oko 35 tisuća žena ili oko 2,5%. Tko ih tuče?
Tvrdi jedna od novinarki da ima mnogo žena koje se moraju prostituirati da bi dobile ili da bi zadržale radno mjesto. Tko ih seksualno iskorištava?
Ako godišnje 35 tisuća žena dobije batine, tada i 35 tisuća muževa tuče svoje žene (jer se upravo na ovo tučenje – ne tucanje - misli). Tko su ti sadistički muževi?
Jesu li to onih 5% nekatolika od ukupnog broja milijun i pol odraslih muškaraca u državi? Takvih bi trebalo biti oko 75 tisuća (nekatolika). Ovi muževi, koji nemaju kršćanskog morala vjerojatno su potencijalni mučitelji svojih supruga, reći će katolici. Je li to istina?
Crkva je kroz svoju dvadeset stoljetnu prošlost imala nepravedan odnos spram žena. Tako je poučavala i sve svoje vjernike. Zato je Papa I. Pavao II s nekoliko kardinala 2000. godine zazivao oprost za sve crkvine grijehe uključujući i ovaj grijeh – nepravedan odnos spram žena. Dakle, crkva je priznala taj grijeh i pokajala se zbog njega. Ne znam, je li Bog oprostio crkvene grijehe, ali znam da crkva i dan danas nastavlja s nepravednim odnosom spram žena. Još uvijek im ne dopušta brak sa svećenicima i još uvijek žena ne može biti svećenica. To bi u demokartskom društvu nazvali diskriminacijom po osnovi spola.
Dvojbeno je također smatra li „božji nauk“ da žena mora biti jednaka muškarcu po osnovnim pravima. Naime, Isus dopušta mužu rastavu braka ako to želi ili ako mu žena učini preljub. Ženi to nije dopušteno. Čak, onaj tko oženi rastavljenu ženu čini preljub – grijeh.
(Mt19,9; Mk1o,11-12; Lk 16,18)
„Rečeno je također: Tko otpusti svoju ženu, neka joj dade otpusnicu. A ja vam kažem: Tko god otpusti svoju ženu - osim zbog bludništva – navodi je na preljub i tko god se otpuštenom oženi, čini preljub.“
U današnje vrijeme neki svećenici takvim rastavljenim ženama uskraćuju neke sakramente.
Ja duboko vjerujem da 35 tisuća muževa nisu iz redova bivših komunista (iako ne tvrdim da takvih i među nima ima) jer su komunisti inzistirali na ravnopravnosti svojih drugarica i da su one u dobroj mjeri i ostvarile svoju ravnopravnost u to doba. Mislim da se nisu morale prostituirati da bi dobile ili zadržale posao. Ne tvrdim da takvih i sličnih pojava nije uopće bilo i u tadašnje vrijeme, ali sam siguran da to nisu bile česte i nisu bile normalne pojave kao danas u demokratskom i katoličkom društvu kao što je naše.
Ako mučitelji žena nisu bivši komunisti i ateisti, preostaje konstatacija da su to muževi katoličke, pravoslavne, islamske ili neke druge vjere – dakle teisti. Možda bih sada trebao reći: Gospodo crkveni velikodostojanstvenici, je li i za zlostavljanje žena od strane njihovih muževa kriva državna vlast ili ste ipak krivi vi u crkvenoj vlasti. Kako ste katoličke muževe odgajali u duhu kršćanstva i o učenju Isusa Krista, takvi oni i jesu. Nepravedno se odnose prema ženama jednako kao i njihova crkva. A neki od njih uzeli su si za pravo da ih i tuku i zlostavljaju.
O svemu ovome bi se crkva i država itekako trebale zabrinuti.
O bludničenju nad djecom ne mogu govoriti. Takvi postupci bezumnika, bez obzira iz kojih redova dolazili, meni su gadljivi. No, ima zgodna priča iz Biblije koja govori o seksualnom odnosu kćeri sa ocem.
„Lotove kćeri
Lot se bojao boraviti u Soaru, pa sa svoje dvije kćeri ode gore iz Soara i nastani se u brdu. On i njegove dvije kćeri živjeli su u pećini. Starija reče mlađoj:»Otac nam ostarje, a muža na zemlji nema da bude s nama, kako je običaj po svemu svijetu. Hajdemo oca opiti vinom, pa s njime leći: tako ćemo s ocem sačuvati potomstvo.»
…..
Tako obje Lotove kćeri zanesu s ocem. Starija rodi sina i nadjenu mu ime Moab. On je praotac današnjih Moabaca. I mlađa rodi sina i nadjene mu ime Ben-Ami. On je praotac današnjih Amonaca.” (Stari zavjet)


Post je objavljen 06.07.2007. u 20:09 sati.