Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/domoljubni

Marketing

Povratak u stvarnost i potraga za nestalim miljonimaaa

Glavana uloga: general Vladimir Zagorec

Vladimir Zagorec dao je u Beču iskaz pred austrijskim parlamentarnim povjerenstvom koje ispituje poslovanje nekih austrijskih banaka. Rekao je kako nema nikakve veze s tajnim računima Republike Hrvatske u Austriji ni u bilo kojoj drugoj državi. Odgovarajući na upite predsjednika i članova povjerenstva Zagorec je kazao da ima bankovne račune u nekoliko austrijskih banaka, te je odbacio sumnje o pranju novca, rekavši da nije imao nikakvo pravo ni ovlasti za potpisivanje ni podizanje novca s takozvanih tajnih računa Republike Hrvatske u Austriji. Naglasio je da nije imao nikakve neposredne kontakte s austrijskim financijskim ili policijskim službama u vezi pranja novca. Potvrdio je da je u suradnji s Hypo Alpe Adria bankom proveo nekoliko projekata, no nije ih htio navesti, jer su, kako je rekao, poslovna tajna, ali svi su projekti legalni i sve se može ispitati. O njegovu podizanju kredita u milijunskim iznosima kod austrijskih banaka kazao je da su to medijska nagađanja bez ikakve osnovice.

Zagorec je potvrdio da je vlasnik, suvlasnik, ili savjetnik u nekoliko tvrtki u Austriji i jedne u Lichtensteinu. Na pitanje odakle mu takav kapital u Austriji, odgovorio je: “Kao umirovljeni general odbio sam mirovinu u Hrvatskoj, došao u Austriju sa znanjem know-how povezati ljude, investitore i projekte, koje su financirale banke, to je logično, jer sam bio jedanaest godina na dobroj funkciji u Hrvatskoj i znao što se može raditi u Hrvatskoj.” Zagorec je odbacio svaku sumnju da su postojali dragulji koje je on navodno otuđio iz sefa Ministarstva obrane odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra, potkrijepivši to informacijom da je njemački trgovac oružjem Josef Rotchaichner pod zakletvom na prvom ročištu u Beču nedavno rekao “da nije deponirao nikakve dragulje, da nije bilo nikakve torbe s dijamantima i da dragulji nisu postojali”.

Saslušanje Zagorca pred parlamentarnim povjerenstvom trajalo je skoro dva i pol sata. Njegov odvjetnik Michael Dohr izjavio je da je to bila politička priredba, gdje se nije radilo o tome da se sazna o zahtjevu za pravnu pomoć koju je Republika Hrvatska tražila od Austrije, niti o Zagorčevu izručenju, nego se pokušalo postaviti pitanja o njegovim vezama s austrijskim političarima i ostalima, što nije uspjelo.




Post je objavljen 06.07.2007. u 15:23 sati.