Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cerovac

Marketing

Ujedinjenje 1.prosinca 1918.

Sastoji se od dva državnopravna dokumenta: adrese delegacije Narodnog vijeća Države SHS, te izjave regenta Aleksandra o ujedinjenju. U izjavi Narodnog vijeća ističu se želja za ujedinjenjem Države SHS s Kraljevinom Srbijom, želja da kraljevsku vlast vrši kralj Srbije i da se osnuje jedinstvena parlamentarna vlada. Aleksandar je izjavio da on i vlada Srbije prihvaćaju "želje i poglede" delegacije Narodnog vijeća, pa je proglasio "ujedinjenje Srbije sa zemljama nezavisne Države SHS u jedinstveno Kraljevstvo Srba,Hrvata i Slovenaca". Međutim uspoređujući adresu Narodnog vijeća s izjavom regenta Aleksandra, može se uočiti da je u izjavi regenta ispušteno jamstvo o donošenju ustava kvalificiranom većinom.





---------------------------


Isprikom predsjednika Srbije Borisa Tadića ali i presudom Milanu Martiću u Hrvatskoj su se opet rasplamsale rasprave o odnosima Srba i Hrvata. Budući da hrvatsko-srpski problemi nisu nastali jučer, a nisu počeli ni Jasenovcem ni Bleiburgom, u idućih nekoliko dana objavit ćemo nekoliko leksikonskih jedinica na tu temu citirajući moj "Hrvatski politički leksikon" (London,1988). Leksikona više nema u prodaji ali ga možete pogledati na stranicama MVPIEI

Hrvatski politički leksikon

Leksikonske jedinice donašamo nešto skraćene. One nisu i nemaju namjeru vrijeđati ili omalovažavati bilo koga i njihov izbor nije rađen s tom namjerom.

Post je objavljen 31.07.2007. u 08:00 sati.