Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/danzametak

Marketing

Korni Kornjača + neka moja naklapanja

Životinja iz prošlog posta je kornjača iz Maksimirskog jezera. Da li je to čančara? Mogla bi bit, ali iskreno, za druge ni ne znam. Ajmo biolozi i kornjačolozi, pokažite znanje.

A sad o nečemu što mi je već dugo na pameti, a to je lažna utješnost statistike.
Primjer: neplanirana trudnoća. Šanse da se zatrudni uz upotrebu kondoma vele da su ~1%. Čini se utješno. Upotrijebi gumicu i šanse su praktički nikakve. Ali, kad se to stvarno dogodi, guma pukne ili tako nešto, jedan repičasti uleti u jaje, ops, statistika se lomi i nema više neizvjesnosti. Odjednom je vjerojatnost na 100%. Nema više 1%, moš tih 1% objesit mačku o rep.
Nakon toga te naravno sustiže statistika da se to dijete rodi zdravo, da majka preživi porod i slično. Sve neki mali brojevi. Umire ih par na tisuću. Par promila, naizgled utješno. A onda zalistaš novine, ops, majka umrla pri trećem porodu, dijete rođeno mrtvo, downov sindrom.... Ako si jedan od nesretnika koji su uletili u tih malih par promila, statistika se opet lomi za tebe osobno i možeš par promila objesit mačku o rep. Tvoje šanse su ni manje ni više nego 100%. Ako nisi jedan od njih, tvoje šanse su 0%. Nema između.

Ukratko, statistika vrijedi samo kad si promatrač. Kad i sam učestvuješ u njoj, onda su stvari bitno drugačije. Ono što ne želiš da se dogodi ne treba nikad prepustiti statistici. Koristi gumu, veži pojas u autu, živi zdravo. Hm, jedino vezivanje pojasa mi dobro ide.... Iako su šanse da se nešto loše dogodi relativno male, u trenutku kad se to stvarno dogodi, činjenica da su šanse bile male nije apsolutno nikakva utjeha. Svako je to ponekad doživio na svojoj koži. Matematičari bi rekli: vjerojatnost se treba gledati za veliki broj događaja. Eh, da sam bar matematičar. Jel vas sustigla tako neka statistika? Nešto što se događa rijetko, pa se čini da se događa samo drugima? Ja npr. znam čovjeka kojega je grom udario burninmad Ostao je živ, ali ne i bez posljedica. Pa se ti sad tješi da se to rijetko događa.


Post je objavljen 06.07.2007. u 12:13 sati.