Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cerovac

Marketing

Hrvatsko-srpska koalicija

Stvorena je u prosincu 1905. na programu politike novog kursa i na načelima Riječke i Zadarske rezolucije, kao izraz mišljenja o potrebi zajedničkog nastupa i političke akcije Hrvata i Srba u Austro-ugarskoj monarhiji. Hrvatsko-srpska koalicija nije bila jedinstvena, nego je tvorila savez stranaka: Hrvatska stranka prava, Napredna stranka, Srpska samostalna i Srpska radikalna stranka, Socijaldemokratska stranka Hrvatske, te neki izvanstranački političari. God. 1906. istupili su radikali i socijaldemokrati. Osnovna zadaća te političke grupacije jest voditi politiku Riječke i Zadarske rezolucije. Do Friedjungoa procesa (1909) na čelu Koalicije je F.Supilo, koji ju je nastojao usmjeriti prema zastupanju odlučne opozicijske borbe. No zaplašena političkim progonima (veleizdajnički proces u Zagrebu i Friedjungov proces) i usmjeravana interesima politike Kraljevine Srbije, većinska skupina Koalicije na čelu sa S.Pribičevićem, odbacuje Supila i pristaje na suradnju s dualističkim režimom u Pešti. Koalicija je sve do pred kraj Prvog svjetskog rata vodila oportunističku politiku (opravdavajući se da time sprečava dolazak frankovaca na vlast), da bi se 1918. pridružila Narodnom vijeću SHS. Najveći dio njezinih stranačkih prvaka, vođen Pribičevićem, pridružuje se Pašićevim centralno-hegemonističkim koncepcijama jugoslavenskog ujedinjenja. Ta ista grupacija Središnjeg odbora Narodnog vijeća SHS (u kojem je Koalicija imala većinu) provodi s regentom Aleksandrom i srpskom vladom akt ujedinjenja, prije nego što je utvrđeno pod kojim uvjetima do sjedinjenja može doći.




-----------------------

Isprikom predsjednika Srbije Borisa Tadića ali i presudom Milanu Martiću u Hrvatskoj su se opet rasplamsale rasprave o odnosima Srba i Hrvata. Budući da hrvatsko-srpski problemi nisu nastali jučer, a nisu počeli ni Jasenovcem ni Bleiburgom, u idućih nekoliko dana objavit ćemo nekoliko leksikonskih jedinica na tu temu citirajući moj "Hrvatski politički leksikon" (London,1988). Leksikona više nema u prodaji ali ga možete pogledati na stranicama MVPIEI

Hrvatski politički leksikon

Leksikonske jedinice donašamo nešto skraćene. One nisu i nemaju namjeru vrijeđati ili omalovažavati bilo koga i njihov izbor nije rađen s tom namjerom.

Post je objavljen 08.07.2007. u 08:00 sati.