Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/wedran666

Marketing

Eduardo da Silva

Eduardo Alves da Silva (Rio de Janeiro, 25. veljače 1983.), poznat i kao Eduardo ili nadimkom Dudu, brazilsko-hrvatski je nogometaš.

Igrao za CBF Nova Kennedy, Dinamo iz Zagreba i Inter iz Zaprešića, i trenutno za ARSENAL. Reprezentativac Hrvatske.

Karijeru započeo u rodnom Brazilu, igrajući u klubu CBF Nova Kennedy. Sa 15 godina uočili su ga skauti zagrebačkog Dinama te je prešao u juniore tog kluba. 1999. i 2000. igrao je nakratko u brazilskom Bangu. Zatim je na posudbu otišao u zaprešićki Inter, gdje je u 15 utakmica postigao 10 pogodaka. Po povratku u Dinamo, postao je standardni član udarnih 11, te je postigao 9 golova u 24 utakmice. Igrao je redovito i narednih sezona, te bilježio sve bolje rezultate. Sezone 2005./06. sa 20 golova u 29 utakmica, postao je 2. najbolji strijelac lige, nakon klupskog suigrača, Ivana Bošnjaka. No, iako je i prijašnjih godina bio među najboljim igračima lige, nije putovao na SP 2006. Tadašnji izbornik Zlatko Kranjčar umjesto Eduarda pozvao je Bošnjaka ( koji je tamo igrao 4 minute ).

"Ovdje se osjećam kao kod kuće i tako me svi i tretiraju. Hrvatskoj moram zahvaliti na svemu što sam postigao i u karijeri i u životu", iskreno je rekao Eduardo da Silva, nakon poziva u reprezentaciju Hrvatske uoči utakmice s Brazilom. 2002. je uzeo hrvatsko državljanstvo, te počeo igrati sa nacionalnom U-21 postavom, gdje je bio nezamjenjiv. 16.studenog 2004. debitirao je u A-selekciji protiv Irske ušavši kao zamjena. Također je nastupio i na Carlsberg Cupu 2006. u Hong Kongu, gdje je domaćinima postigao 1 gol u utakmici za 3. mjesto. Bio je to ujedno i njegov prvijenac u kockastom dresu.

Nakon propuštenog SP u Njemačkoj, pod novim je izbornikom, Slavenom Bilićem, Eduardo došao do mjesta među prvih 11. Zaigrao je tako 16. kolovoza 2006. u Livornu protiv rezervnih igrača Italije, te postigao pogodak u pobjedi 2:0. Protiv Rusije je u Moskvi odigrao svoju prvu natjecateljsku utakmicu u dresu Hrvatske.

U kvalifikacijama za Euro 2008, 11. listopada 2006., postigao je važan pogodak za 1:0 u utakmici protiv Engleza u Maksimiru (pobjeda 2:0). U utakmici protiv Izraela je hat-trickom donio pobjedu na teškom gostovanju, te je time potvrdio ogromni potencijal. U utakmici protiv Makedonije na Maksimiru je postigao odlučujući pogodak za pobjedu Hrvatske 2:1.

U sezoni 2006./07. prestigao je 13 godina star rekord Gorana Vlaovića postigavši 34 pogotka u jednoj sezoni, isto tako postao prvi i jedini igrač koji je od 1992. postigao hat-trick na utakmici vječnog derbija ( 3:0 na Maksimiru 19. svibnja 2007. ), a isti taj dan sa 7 golova postao je najbolji strijelac svih derbija od osamostaljenja Hrvatske.



VIJESTI IZ LONDONA :

Arsenal snap up striker Da Silva

Eduardo is Arsenal's first signing since the departure of Thierry Henry
Arsenal have swooped to sign Croatian international striker Eduardo da Silva from Dinamo Zagreb.
The 24-year-old, who scored against England in a Euro 2008 qualifier in October, has signed a four-year contract at the Emirates Stadium.

Dinamo president Mirko Barisic claims the fee amounts to Ł16.25m but BBC Sport understands it is around Ł7.5m.

"I am sad to leave," said Da Silva. "But I'm happy too, since Arsenal are one of the biggest clubs in the world."

Da Silva is the first signing for Arsenal since the departure of Thierry Henry to Barcelona in June.

"We are delighted to have signed Eduardo Da Silva," Arsenal manager Arsene Wenger told the club's website.

"He has great qualities and will integrate very well into our style of football.

"Da Silva is a pacy, intelligent player. Also, he is hardworking and has a very good team ethic to his game."

Henry's move to Spain had left Arsenal with Robin van Persie and Emmanuel Adebayor as the only senior strikers at the club.

Nicklas Bendtner is poised to make his presence felt next season after spending the last campaign on loan at Birmingham in the Championship, and now Da Silva will also press for a place.

Da Silva moved from Brazil to Croatia at 15 and took nationality at 22. He has scored seven international goals.

He scored at the Emirates when Arsenal beat Dinamo Zagreb 5-1 on aggregate in last season's Champions League third qualifying round.

And he finished the Croatian season with a record 34 goals.

His deal was completed on Tuesday, subject to the receipt of a work permit.



ARSENE WENGER has replaced Thierry Henry with Croatia star Eduardo Da Silva.


Thierry Henry

Image Hosted by ImageShack.us


Dudu

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 05.07.2007. u 00:03 sati.