Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novac

Marketing

Težak rad i zabava formula uspjeha?

Već dugo nisam pročitao knjigu koja bi me baš oduševila. Iz istog razloga već godinama držim linkove na iste knjige na ovom blogu. Međutim konačno se pojavilo nešto inspirativno. Screw it lets do it od Richard Bransona osnivača Virgina.

Ukratko Branson je faca. Milijarder. Čovjek koji zna i uživati u životu. Njegova filozofija je jednostavna work hard and have fun. Ne znam kako je to uspio spojiti ali očigledno funkcionira. Što me najviše oduševilo u knjizi? Par odličnih Bransonovih načina razmišljanja. No kada bih birao najbolje od najboljeg onda je to što je napisao da biznis mora biti profitabilan odnosno gledao je brojke. Rijetki su poduzetnici koji se bave brojkama vlastitog biznisa. Najčešće im se neda oko toga gnajviti imaju računovođu i to je to. Poslije se naravno čude kako su u gubitku, a rade po cijele dane. Branson je tu izuzetak i od početka je pazio da biznis zarađuje novac. To je vječni sukob treba li raditi ono što voliš i uživati u tome ili raditi nešto što baš i ne voliš, ali donosi novac. Tko uspije oboje: svaka čast.

Za antiglobaliste: Branson se opasno posvetio zaštiti okoliša i smanjenju zagađejna. Da, njegovi avioni zagađuju zrak, ali sviđa mi se kako Branson gleda na to. Ukoliko on zatvori avio-kompaniju doći će netko drugi i nastaviti zagađivati. Bolje rješenje je upotrijebiti novac kompanije i smisliti načine kako to zagađenje smanjiti.

Ne želim prepričati knjigu međutim osvrt ne bi bio potpun da ne spomenem i njegove zatvorske dane. Čovjek se malo zaigrao sa zakonom tako da je švercao vlastite CD-e i završio u zatvoru. Ono što je dobro u cijeloj priči je da se NIJE obogatio na ilegalan način (jer onda ne bih ni pisao o njemu) i onda odjednom postao uzoran građanin. To što je pokušao zmuljati nadoknadio je puno većim novčanim kaznama.

Mnogi misle da je u redu na početku varati, muljati, krasti, raditi na crno dok se ne sakupi početni kapital, a onda ćemo pošteno. Ja pljujem na takav način razmišljanja i ne mogu cijeniti osobu koja se ilegalno obogatila i sada je kao neka "faca" i ugledan član društva.

Vjerujte mi vrlo se lako obogatiti na nepošten način. Svatko može postati bogat "preko noći". Nemojte plaćati državi, dobavljačima i radnicima, švercajte robu i gle odjednom imate gomilu para. mad

Rješenje je u tome da isprogramiramo svoj mozak i uživamo u "teškom" radu na vlastitom biznisu.

Pogledajte samo čime se sve čovjek bavi (Vrigin Group) i shvatit ćete zašto je najljepše biti poduzetnik: nikada vam ne može biti dosadno i uvijek možete raditi ono što želite i što vas trenutno zanima.

Post je objavljen 07.07.2007. u 11:29 sati.