Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/trzista

Marketing

Osvrt na tržište

Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-07-04

Polako se ponovno pojavljuje negativna divergencija između indexa i pokazatelja tipa RSI i MACD.
Napukline u rally-ju se vide, ali priklonio bi se onim analitičarima koji tvrde da on neće prestati sve dok nadiđe (za SP 500) vrh od 2000-te godine i ne privuče nove ulagače, koji će se polakomiti za lakom zaradom upravo na samom vrhuncu.
Još postoji dovoljno skepticizma na tržištu za upravo takav razvoj situacije, što je dobro za dionice, jer poprilično novca stoji sa strane da omogući daljnji nastavak ovoga rallyja.
Short term se bližimo oversold razinama, ali je moje mišljenje da će se trend higher highs - higher lows još neko vrijeme nastaviti i da će prava korekcija nastupiti kasnije ove godine kada sentiment ulagača bude daleko bolji.

Gledajući VIX index, možemo zaključiti da su ulagači spremni platiti popriličnu premiju na put-eve i samim time što kupuju takvu zaštitu i što nisu preoptimistični, kaže nam da market još nije na top-u.

Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-07-04

Vrlo kratkoročno gledano približavamo se overbought razini:

Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-07-04

Put & call ratio ne pokazuje neku ekstremnu vrijednost:

Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-07-04

Još je za zamijetiti da je tržište u Hrvatskoj ušlo u nekakvu fazu ljetne letargije i gdje su se neke manje likvidne dionice poprilično ispuhale, a blue-chipovi se još odlično drže.
Priklonio bi se Galinčevoj izjavi da se sadašnja situacija na hrvatskom tržištu kapitala ni iz bliza ne može nazvati korekcijom. No sigurno je dosta ljudi unutra na marginu i dosta je novih neiskusnih ulagača, što bi stampedo ovaj puta moglo povesti prema dolje. Moje mišljenje je da je pitanje samo - kada?

Što se tiče vanjskog tržišta- nastavak rally-ja, a onda poprilična korekcija kada se prijeđe "wall of worry" i kada stvarni faktori - prevelika zaduženost, inflacija, problemi sa hedge fondovima i proizvodima koje su kupovali i housing marketom stvarno počnu "djelovati".

Post je objavljen 04.07.2007. u 16:08 sati.