Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/elvenphilosopher

Marketing

Liburnicon 2007. (1)

Dosada se već moglo čitati o Fantasy&SF Konvencijama koje su organizirane u većim gradovima, poput SferaKona u Zagrebu, RiKona u Rijeci, EsseKona u Osijeku i IstraKona u Pazinu, ali bitno je naglasiti da ovo nije sve što hrvatska Fantasy&SF scena može ponuditi; uz organizirana druženja koja priređuju sve brojnija društva zaljubljenika u ova područja kulture, zadnjih se godina radi na organizaciji drugih konvencija koje bi, iako ne očekuju da se posjećenošću, kvalitetom i ugledom mjere s onima gore navedenim, trebale prodonijeti razvoju Fantasy&SF scene u Hrvatskoj. Jedna od takvih manjih konvencija bio je i AbbaKon koji je u svibnju prošle godine organiziran u Opatiji u sklopu daleko većeg "Op.Art – Quisisana" fastivala urbane kulture, i koji sigurno nije razočarao lokalnu publiku koja je dva dana uživala u zanimljivim predavanjima, književnoj večeri s Borisom Perićem, Zoranom Krušvarom i drugim autorima ovih žanrova koja je zbog teme nazvana "Noć vampira", te u brojnim društvenim igrama i noćnom lovu na blago. AbbaKon sigurno nije razočarao, ali treba se uzeti u obzir da se od njega nije previše ni očekivalo; može se reći da je za prvi put ispalo sasvim solidno.

Ideja da se konvencija održi i ove godine bila je prisutna već dulje vrijeme, a zadnjih nekoliko mjeseci članovi udruge "Kulturni front" i drugi suradnici započeli su s organizacijom; odlučeno je da će se ime konvencije promjeniti u Liburnicon, i da će se ove godine održavati dosta kasnije, u drugoj polovici srpnja, kako bi se izbjegao ljetni ispitni rok i upisi na fakultete, kao i druga javna događanja koja se ordžavaju u Opatiji, te kako bi na samu konvenciju mogao doći što veći broj zainteresiranih ljubitelja ove kulture, ali i svih ostalih koji žele poslušati neko dobro predavanje ili čisto vidjeti što se tu radi.





Sama će se konvencija održavati 20. i 21. srpnja (petak i subota) ove godine, u međunarodnom centru za edukaciju novinara ICEJ, u Opatiji. Prostor je i više nego dobro opremljen i zadovoljava skoro sve potrebe organizatora, a sam je se program, osim u glavnoj kongresnoj dvorani (koja broji stotinjak sjedećih mjesta) i ostalim prostorijama za društvene igre, odvijati i na ljetnoj terasi, gdje će biti održana književna večer, ispred same zgrade i možda i u podrumima, kamo se u mraku i tišini podzemlja planira odigrati koji session igre Vampire: the Masquerade.


Možda glavni dio ovogodišnjeg Liburnicona predstavljaju predavanja koja bi trebala kvalitetom zadovoljiti i najzahtjevniju publiku; od značajnijih imena veoma vjerojatno dolaze prof. dr.sc. Marijan Vejvoda, opatijski gradonačelnik dr.sc. Amir Muzur, bivši potpredsjednik vlade RH prof. dr.sc. Ante Simonić, prof. dr.sc. Miroslav Bertoša, novinar i SF književnik Davor Šišović, ugledni astronom Korado Korlević, a uz njih će predavanja održati i nekoliko mlađih predavača. Teme predavanja će obuhvaćati široki spektar znanstvenih dostignuća iz povijesti, medicine, antropologije, sociologije, etike, astronomije i astrologije.

Značajan dio programa sigurno predstavlja i književna večer koja je na programu u subotu, a održat će se na ljetnoj terasi, u dobroj atmosferi, uz svijeće na stolovima i baklje uokolo kao jedina sredstva osvjetljenja. Isto tako, u računalnoj radionici (koja broji oko 15 umreženih računala) igrat će se razne igre (Call of Duty, Warcraft 3 - The Frozen Throne, Delta Force, Americas Army, Live for speed) i održavati turniri. Jasno, uz to se pripremaju i druge društvene igre, poput nezaobilaznog D&D-a, turnira u Magic the gathering, Game of Thrones i drojne druge... Za vrijeme cijele konvecnije prikazivat će se projekcije raznih fantasy filmova, tako da sumnjam da će se naći netko tko neće naći baš ništa što ga zanima.

Možda najzanačjniji napredak u odnosu na prošlogodišnji AbbaKon, koji je više ličio na skup slabo povezanih fantasy događanja, predstavljaju brojni kvizovi i ostali zabavni sadržaji; Star trek boćanje, kvizovi "Bitke na Kvarneru" i "Koliko smo načitani?", Klingon Karaoke Idol (nisam siguran dal' ovo želim slušat), Demonstracija i testiranje nove federacijske fazorske jurišne puške u borbenim situacijama prototip MODEL FKK-47, SF Gurmanizam za najhrabrije (Romulan beer i slične stvari) i ostalo. U svakom slučaju, program je obogaćen tako da nikog neće ostaviti ravnodušnim.
Uz to, priprema se i kraći program za najmlađe, subotu ujutro, u kojem će se osnovnoškolcima i mlađima predstaviti Fantasy&SF kultura, te organizirati brojne zabavne igre i radionice. Uz to, očekuje se da će s najmlađima raditi i pokoje ime iz hrvatske glazbene estrade.


Pošto sam možda malo pretjerao s tekstom, da rezimiram ovdje: Opatija, ICEJ, 20. i 21. srpanj, Liburnicon, Fantasy&SF Konvencija koju bi bilo šteta propustiti, pogotovo ako ste iz Rijeke i okolice.

Za više informacija pitajte me u komentarima ili podatke potražite na službenoj stranici konvencije: Liburnicon 2007.



Post je objavljen 03.07.2007. u 14:43 sati.