Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Poglavarstvo o rafineriji

Najzanimljivija točka Dnevnoga reda današnje 81. sjednice Gradskoga poglavarstva bavila se rafinerijom na Mlaci, a izvjestitelj je bio Ivica Plišić.
Naime, nakon što je od 2000. godine došlo do poboljšanja kakvoće zraka na Mlaci te je potpao pod drugu kategoriju, 2006. godinu je ponovno došlo do nagloga pogoršenja kvalitete zraka na Mlaci i on se ponovno sveo na treću kategoriju, odnosno na kategoriju prekomjerno onečišćenog zraka. Naime, uočena je pojava učestaloga prekoraćenja prosječnih satnih i dnevnih vrijednosti onečišćenja zraka te velikih prekoraćenja graničnih vrijednosti za vodikov sulfid i sumporov dioksid što je popračeno i pritužbama građana na neugodne mirise iz rafinerije. Sa zagađenjem se nastavilo i u prvih pet mjeseci 2007. godine stoga je Poglavarstvo odlučilo reagirati.
Dakle, Poglavarstvo se odlučilo za kratkoročno i dugoročno rješenje problema zagađenja od strane rafinerije. Kratkoročno rješenje će biti izrada sanacijskoga programa da se zrak ponovno svede na drugu kategoriju tako što bi sirovine morale biti provjerene kvalitete, kao pogonsko gorivo rafinerija na Mlaci bi trebala koristiti isključivo prirodni plin, a vršit će se kontinuirani monitoring emisija štetnih plinova. U slučaju prekoračenja dozvoljenoga zagađenja rafinerija bi trebala obustaviti rad.
U sklopu dugoročnoga plana, ako prođe na Gradskom vijeću, zatražit će se od Vlade Republike Hrvatske stalna obustava rada rafinerije na Mlaci do 2010 godine.
Neće doći do sudske tužbe protiv INA-e, jer u Poglavarstvu smatraju da je sudskim postupkom nemoguće dokazati odgovornost rafinerije za zdravstvene probleme građana.
Dogradonačelnik Đani Poropat rekao je da do zagađenja najvjerojatnije dolazi zbog zastarjele tehnologije u preradi, ali da u postrojenju za proizvodnju gotovih proizvoda nema zagađenja. Dodao je da iako je rafinerija na Mlaci simbol grada i nosioc industrije, treba voditi računa o zdravlju građana te da su kratkoročni i dugoročni plan sprečavanja zagađenja dobro rješenje.
Šime Jagičić je kazao da je stanje u rafineriji sve gore i gore unatoč nizu prijedloga o sanaciji i svim investicijama u modernizaciju pogona. Smatra da je to vrlo zabrinjavajuće te da sva ulaganja i INA-ina obećanja ne daju rezultate. Istaknuo je da su najbolji izvještaji o zagađenju sami građani koje se truje svaki dan, te su njihove pritužbe puno bolje od izvještaja o zagađenju Zavoda za javno zdravstvo. A za zagađenja je okrivio INA-u, ali i Zavod za javno zdravstvo i Gradsko poglavarstvo jer smatra da nitko od njih nije obavio svoj posao.
Gospođa Alebić-Juretić iz Zavoda za javno zdravstvo napomenula je da do zagađenja dolazi samo ako emisije štetnih plinova traju dulje od 5 sati, no da sumporovodik iako je neugodnoga mirisa, ne djeluje štetno na ljudsko fizičko zdravlje. Na to joj je replicirao Šime Jagičić koji je rekao da je loše što se 5 sati testira izdržljivost građana, a kao negativnost istaknuo je što se ne zna tko je nadležan za prekid proizvodnje u slučaju prekoraćenja zagađenja zraka.
Gradonačelnik Obersnel zamolio je članove Poglavarstva da se ne bave populističkim izjavama te da postoje institucije koje utvrđuju kada je zrak zagađen i da postoje zakoni kojih se Poglavarstvo treba pridržavati. Stoga je odbacio Jagičićevu kritiku nedjelotvornosti Poglavarstva, budući je Poglavarstvo odradilo svoju ulogu u okvirima zakona.
Dodao je da se ne zna što uzrokuje zagađenje; jesu li to zastarjela postrojenja ili sirovine s enormnom količinom sumpora, ali očito je da nešto u proizvodnom procesu dovodi do pogoršanja kakvoće zraka stoga će se navedenim mjerama pokušati zagađenju stati na kraj.


Post je objavljen 03.07.2007. u 13:58 sati.