Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/morganarealm

Marketing

KAKO SU MUTIRALI MITOVI


Kada promislim koliko je patnji i strahota ljudski rod doživio tijekom svoje povijesti, sasvim je razumljivo da smo izmislili vlastitu mitologiju. Njome smo si mogli objasniti sve životne nepravde i zla na svijetu. Kao da imamo urođenu potrebu da za sve nedaće okrivljujemo nevidljivu zlokobnu silu, umjesto da preuzmemo odgovornost za vlastiti život. Koliko puta kažemo:

-Koji je to vrag da sam…
-To je nekakva negativna energija…
-To me netko prokleo/ukleo/učarao…

Ako pogledamo malo mitove koje smo širili uglavnom predajom, dok još nije bilo znanosti koja bi objasnila što se uistinu događa, vidjet ćemo da se gotovo uvijek ponavlja slika nekakvih zlih strujanja koja nam otežavaju život, a one kod masa trebaju izazvati pokornost i strah. Onome što ne možemo objasniti skloni smo pripisati nadnaravne i negativne osobine. Kao da ne postoje drugi važni problemi u svijetu kao što su AIDS, glad, ratovi, kriminal, izopačenost…njih znanost još ne može spriječiti.

Zapravo, mitovi mutiraju!
Stoljećima smo epileptičare smatrali opsjednutima.
Dok još nismo poznavali bakterije, viruse – krivnju smo svaljivali lošim sokovima u tijelu, ljudima smo puštali krv, ne bi li te sokove eliminirali, pa je tako iskrvario i George Washington…
Kada je netko bio po nečemu različit od drugih, bio je ili proklet ili opsjednut kojekakvim demonima…a to je vidljivo u čitavom nizu inkvizicijskih procesa protiv «vještica» i «čarobnjaka».

Kako objasniti neke sasvim očite probleme?
Sigurno nam nisu krivi demoni ni nenaklonjeni bogovi! Ponekad se, zbog «negativne energije» ili «negativnih osoba», zaista možemo osjećati bolesno, jadno. Ponekad zaista ne obolijevamo zbog bakterija ili virusa, već zbog negativnih ljudi ili situacija!
Ne možemo probaviti život, često smo pod stresom, pa nas zaista počinje boljeti želudac. Medicina to dijagnosticira kao psihosomatske poremećaje i preporuča izbjegavanje sukoba, stresa, velikih uzbuđenja.
Pod velikim smo pritiskom i počinju nas boljeti leđa.
U nama sve «kuha», «kipi krv», pa nam stvarno raste tlak…
Na brojne negativne izričaje reagira i naše tijelo, a tu nam neće pomoći ni sva medicina ni alternativna znanja. Vjerujem kako nikad nećemo moći SVE znati, ali teškoće možemo pokušati ublažiti ili prevladati i sami, neprestanim istraživanjem, učenjem, radovanjem i uživanjem u malim stvarima što nas usrećuju, a koje nam život pruža svaki dan!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Post je objavljen 02.07.2007. u 17:57 sati.