Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

OBERSNEL O VIKTOR LENCU I ...

Gradonačelnik Vojko Obersnel danas je održao redovitu mjesečnu konferenciju za medije. Prvo je izrazio zadovoljstvo brojem i kvalitetom događanja što su se odvijali tijekom mjeseca lipnja. Pohvalio je organizatore i naglasio da je tim manifestacijama, koje su sezale od sportskih do muzičkih, Rijeka postala poznata kao destinacija urbanoga turizma.
Zadovoljan je što se dio događanja u sklopu Dana svetoga Vida odvijao na Korzu i otvorenim gradskim prostorima što će biti praksa za iduću godinu kako bi se oživjeli riječki gradski trgovi.
Zatim se osvrnuo na kandidaturu Rijeke za Mediteranske igre te je najavio razne posjete nacionalnim Olimpijskim odborima kako bi promovirao riječku kandidaturu.
Na novinarsko pitanje ima li Rijeka šanse dobiti Mediteranske igre u odnosu na Grke koji su za dobivanje igara spremni platiti znatnu svotu, gradonačelnik je odgovorio da ne bi podržao kandidaturu da ne smatra da nema Rijeka nema šansu te je izrazio nadu da će se odluka o domaćinstvu igara temeljiti na idejama olimpizma, a ne na finacijskim sredstvima.
Prisjeti se i aktualnih građevinskih aktivnosti. Započeli su radovi na velikom rotoru na Škurinju čime će se poboljšati prometna situacija u tome dijelu grada, a u blizini će se otvoriti i novi Merkatorov trgovački centar. Dinamika radova na bazenima izuzetno je dobra, a započelo se s radovima na kupoli koja će nositi krov bazena.
Do jeseni će se završiti radovi na centralnom objektu groblja Drenova, a garaža Autotransa se seli iz Barčićeve ulice na drugu lokaciju čime se priprema teren za početak gradnje nove garaže i poslovnoga centra.
Pozdravio je otvaranje lukobrana koji postaje prepoznatljiv kao gradska šetnica. Apelirao je na lučku upravu i carinu da se uklone barijere koje ograničavaju pristup lukobranu, ne bi li se spriječilo da građani zbog šetnje budu kažnjeni za neovlašten prelazak državne granice.
Nakon toga krenuo je na političke teme. Opravdao je svoje česte kritike ministara zbog ignorantskoga odnosa prema Rijeci, budući smatra da će te medijski popraćene kritike nešto promijeniti. Stoga je poručio Vladi da umjesto akcije Hitrorez napravi rezove među ministrima koji se oglušuju na konkretne prijedloge i projekte ponuđene od strane Grada Rijeke.
Posebice se to odnosi na ministra Kalmetu koji još uvijek nije bio niti u jednom službenom posjetu gradu i na ministra Šukera koji ne odgovara na pisma koja mu šalje gradonačelnik iako je u jednoj televizijskoj emisiji izjavio da kada bi ga se lijepo zamolilo da bi primio riječku delegaciju. Međutim od mjeseca svibnja, kada mu je upućeno posljednje pismo, niti je primio delegaciju Grada Rijeke, niti je odgovorio na njihove molbe i zahtjeve. Požalio se i na ministra Vukelića i na INA-u koji još nisu dali odgovor o tarifnom sustavu na cijenu pilna iako je prirodni plin spreman za distribuciju već u mjesecu rujnu.
Na novinarsko pitanje je li Grad dobio službeno očitovanje od uprave INA-e povodom izjava da preseljenje rafinerije s Mlake nije prioritet, gradonačelnik je odgovorio da nije, stoga će se sutra na Poglavarstvu predstaviti materijal u kojem će biti postavljeni striktni rokovi koji se tiču preseljenja rafinerije i kvalitete zraka. Naime, preseljenje bi se trebalo dogoditi do kraja 2010. godine.
Kritizirao je i državnoga tajnika Grgu Ivezića koji se ne javlja na telefonske i pisane pozive koji se tiču preuzimanja derutnih vojnih objekata u Dragi koji bi poslužili za gradnju novoga KBC-a.
Ipak pohvalio je ministricu Matulović Dropulić koja na sve zahtjeve šalje odgovor i ministra Čobankovića s kojim je Grad Rijeka imao dobra iskustva prilikom projekta Veletržnice ribom.
Osvrnuo se i na situaciju u Viktoru Lencu te je podsjetio da je još prilikom planiranja stečajnoga plana upozoravao da bi Vlada trebala pokazati razumijevanje prema kooperantima brodogradilišta koji su izrazili svoje neslaganje sa stečajnim planom. Vlada se nije osvrnula na te žalbe, a najviše štete snose upravo radnici brodogradilišta.
Na novinarsko pitanje prati li se broj turista koji posjećuju Rijeku, odgovorio je da Turistička zajednica Rijeke svake godine bilježi porast gostiju, ali da je teško utvrditi točan broj tursita, budući da mnogi gost ne noće u Rijeci. No godišnjom statističkom analizom prihoda i poreza može se utvrditi povećanje broja gostiju- kaže Obersnel.


Post je objavljen 02.07.2007. u 13:01 sati.