Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojakvarij

Marketing

ČIŠĆENJE AKVARIJA

Jedna po mnogima bezazlena tema i jedna od najdosadnijih stvari u akvaristici je svakako čišćenje akvarija. Koji sat ili čak dan nakon čišćenja akvarija uvijek, ali uvijek se počinjemo diviti svome akvariju, a prije čišćenja gotovo ga i ne primjećujemo. Tako ostaje pitanje zašto nam se nikad ne da čistiti akvarij, kada on nakon toga predivno izgleda i ne prestajemo mu se diviti. Najvjerojatnije ima nekakve veze s time što moramo gurnuti ruku u akvarij koji ponekad smrdi, u kojem vidimo kako izmet naših ljubimaca pliva ili je to čak pomanjkanje vremena ili nam se jednostavno ne da i nemamo volje za to. Da bi mi to sve spriječili, mislim na miris, možda već pozelenilu vodu ili slično moramo se držati par pravila koja će nam pomoći, a to su:

1) Akvarij treba čistiti svaka dva tjedna ( ovisno o veličini akvarija i filteru koji pročišćava vodu). Ali ipak u tome ne smijemo pretjerivati, jer može doći do neželjenih posjedica kao što su nestanak hranjivih tvari za bilje i bakterija koje dovode do istrulosti bilja.

2) Aktivni ugljen treba koristiti u filteru i ako se mijenja svakih mjesec, mjesec i pol, miris vode gotovo da i nećete osjetiti.

3) Treba promijeniti oko 20 – 30% vode tijekom svakog čišćenja, s time ćemo postići cirkulaciju čiste vode. Izmjenom vode i cirkulacijom čiste vode uklanjamo nitrate i amonijake iz vode. Kao što se svi mi naviknemo na nešto, tako se i ribe naviknu na vodu pa treba izbjegavati promjenu vode više od 30 %, jer ćemo tako naškoditi ribama. Bolje rješenje je jedan tjedan da izmijenimo 20 %, pa drugi tjedan isto 20 % i tako dalje.

4) Kod svakog čišćenja obavezno je da postružemo alge sa stakla. Za to možemo koristiti popularni magnet, žilet ili spužvu. S time će biljke dobivati više svijetla i akvarij će nam izgledati puno ljepše.

5) Čistite pijesak. Za to možemo koristiti obično gumeno crijevo koje je na jednoj strani prošireno ili čak možemo u bilo kojem dućan koji se bavi akvaristikom ili općenito kućnim ljubimcima, kupiti specijalni alat za čišćenje poda akvarija. A ako su vam dekoracije (kamenje, drvo ili nešto drugo) puno algi, možete to na ruke očistiti ili prokuhati, ali pod obavezno u akvariju zbog sprječavanja algi moram imati ribe koje se hrane algama kao što su Sijamski algojed (po mnogima najbolji), pleco ili corydorasi.


Post je objavljen 02.07.2007. u 09:40 sati.