Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojakvarij

Marketing

AKVARIJ ZA POČETNIKE

Nakon donesene odluke o ovoj vrsti hobija I nabavci novog akvarija te opremanje istog potrebno je se odlučiti se na koji način ćemo to učiniti. Imamo dva izbora:
1. Skuplji - kupiti gotov akvarij sa svom opremom, dekoracijom, biljkama i ribama.
2. Jeftiniji – zahtjevniji je za nas, ali zato je zadovoljstvo, kada sve privedemo kraju i uživamo u njemu, punoooo veće.
Prvi izbor nećemo puno opisivati jer će sve odraditi drugi umjesto nas, na nama je da osiguramo novac od 500 kn(bez postolja) pa na više ovisno o veličini akvarija. Kao što svi govore moramo voditi računa o mjestu gdje će akvarij biti. Ne bi trebao biti blizu prozora i na direktnom udaru sunca I to zbog toga što će se voda ljeti zagrijavati previše, što baš i nije najbolje za ribe. A naravno sunčeve zrake pospješuju stvaranje algi po/u akvariju. Postolje na kojem će biti akvarij mora biti čvrsto jer akvarij koji sadrži 100 litara, ima pijeska unutra, nesto kamenja ili drva, bilje, ribe I ostatak u akvariju, teži između 130 i 150 kg.
Prvo moramo odlučiti koji oblik akvarija želimo. Postoji mnogo različitih oblika.
Optimalna količina vode po centimetru ribe iznosi 2 litre. Znači u akvarij od 100 litara, možemo držati 25 riba veličine do 4 centimetra. Takav akvarij I broj riba je idealan za početnike.
Neke dijelove opreme, kao i unutrašnje uređenje možemo izraditi sami, ali izradu samog akvarija bolje je prepustiti stručnjacima, koji znaju koju debljinu stakla koristiti, izbrusit će rubove i koristiti silikon za akvarije.
Od osnovne I najvažnije opreme potreban je filter za vodu i grijač vode za postizanje optimalne temperature.
Postoje filteri sa spužvom, protočni filteri s pijeskom, podni filteri, aktivni filteri, zračni filtere, itd.
Pri kupnji filtera obratite pažnju na definiran kapacitet pumpe, te veličinu filtera. Protok vode u filteru bi trebao biti minimalno 3-4 puta veći nego što je litraža akvarija. Filteri omogućuju dodatnu cirkulaciju vode i uznemiruju površinu i tako stvaraju veću površinu vode što omogućuje bolju razmjenu kisika.
Grijači služe kako bi održali konstantnu temperaturu vode u akvariju. Prilikom kraćih iznenadnih promjena temperatura može se dogoditi da u roku jednog sata temperatura vode naraste (padne) 2 stupnja. A što je veći akvariji to će biti manja promjena temperature vode. Ribama to neće predstavljati nikakav problem i one će se prilagoditi.
Svjetlo je važno za rast biljaka, životnom ciklusu riba, pridonosi boljem izgledu akvarija, a samim time i ugodnijem promatranju akvarija. Kod odabira svjetla bitno je osigurati izvor svjetlosti koji će osigurati dovoljnu količinu i potreban spektar emitirane svjetlosti.. Prejaka svjetlost pogoduje razvoju algi, a ako imamo preslabo svjetlo postoji mogućnost propadanja biljaka u akvariju i razvoj nepoželjne smeđe alge. Fluorescentna cijev je dobar izvor svjetlosti, koji ne isijava previše topline a isijava široki spektar svjetlosti. Inaće, svijetlo/lampe se dobivaju uz gotovi kupljeni akvarij.

Kako urediti akvarij? Za podlogu koristimo šljunak. Kod odabira šljunka i kamenja pripazimo da ne odaberemo neku vrstu vapnenca koji se otapa u vodi. Ako smo u blizini rijeke ili nekog jezera možemo tamo uzeti kamenje, takvo kamenje je „provjeravano“ i vrlo vjerojatno se neće otapati u vodi. Takvo kamenje poželjno je još i iskuhati u vreloj vodi kako bismo uništili nepoželjne mikroorganizme iz prirode. Za bolji dojam, a i za lakše postavljenje biljaka dobro je napraviti reljefnu podlogu, tako da je više šljunka i kamenja u stražnjem dijelu akvarija, gdje će kasnije doći biljke višeg rasta. Krupnije kamenje poželjno je posložiti tako da čine rupe i spilje. Takva skrovišta neke ribe obožavaju.
Kod sadnje akvarijskih biljaka, preporučava se saditi visoke biljke u stražnjem dijelu akvarija a na početku akvarija one najnižeg rasta. Kombinirajte više vrsta biljaka. Kod sadnje biljaka treba uzeti u obzir da neke biljke jako brzo I jako puno narastu, pa ne treba pretjerivati.
Kad imamo tako pripremljen akvarij možemo u njega staviti vodu koja mora odstajati minimalno dva do tri tjedna sa kompletno opremljenim akvarijem (sa biljkama, šljunkom, kamenjem, drvom, filterom, grijačem…).
Tek onda u akvarij možemo nastaniti ribe i ostale stanovnike.


Post je objavljen 02.07.2007. u 09:36 sati.