Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/domoljubni

Marketing

Thompson vs. Židovi - Tko to tamo laje???

Centar Simona Wiesenthala u nedjelju je izrazio protivljenje prikazivanju nedavno održanog koncerta rock-pjevača Marka Perkovića Thompsona u najgledanijem terminu Hrvatske televizije, priopćeno je iz jeruzalemskog ureda te organizacije.

U priopćenju koje potpisuje voditelj jeruzalemskog ureda Centra Efraim Zuroff ponavlja se kako su na koncertu (održanom 17 . lipnja u Zagrebu) mnogi u publici imali ustaške odore, obilježja i zastave te se ističe kako će se prikazivanjem koncerta, osobito u tako gledanom terminu, "dati službeno odobrenje događaju koji je bio drski prikaz obilježja hrvatskog nacizma, antisemitizma i ksenofobije te tako ohrabriti hrvatske ekstremističke nacionaliste".

"Općerašireno iskazivanje ustaških i ultranacionalističkih obilježja na Thompsonovim koncertima nije slučajnost ni pogreška", smatra Zuroff.

Njegova je ocjena kako pjevač koji pjeva nostalgično o ustaškom vođi Anti Paveliću i blagonaklono o "najgorim hrvatskim koncentracijskim logorima Jasenovcu i Staroj Gradiški otvoreno poziva svoje obožavatelje na poistovjećivanje s genocidnim ustaškim režimom, koji je želio likvidirati hrvatske Srbe, židove i Cigane te Hrvate koji su mu bili politički protivnici".

"Prikazivanjem Thompsonovog koncerta na državnoj televiziji u najgledanijem terminu (hrvatska) vlada u biti iskazuje svoje odobravanje njegovih poruka punih mržnje", piše Zuroff u svojem priopćenju za medije.



I konačno odgovor HTV-a:

- Reagirajući na današnje priopćenje Centra Simona Wiesenthala, koji se usprotivio prikazivanju snimke koncerta hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona na Hrvatskoj televiziji (HTV), v.d. direktora HTV-a Željko Vela kazao je kako u snimci koncerta nema ničega spornog.

"Riječ je o glazbenom događaju na kojem je bilo više od 40 tisuća ljudi, a politiku bismo u ovom slučaju ostavili po strani. HTV je javna, a ne državna televizija, pa Vlada nad njenim programom nema ingerencije", istaknuo je Vela u izjavi objavljenoj u večerašnjem središnjem HTV-ovom Dnevniku.

U današnjem priopćenju koje potpisuje voditelj jeruzalemskog ureda Centra, Efraim Zuroff, navodi se, uz ostalo, kako je koncert Marka Perkovića Thompsona (17 . lipnja na Maksimirskom stadionu u Zagrebu) bio "drski prikaz obilježja hrvatskog nacizma, antisemitizma i ksenofobije".

U svome priopćenju za medije Zuroff također tvrdi kako "prikazivanjem snimki koncerta (na HTV-u) svoje odobravanje porukama mržnje iskazuje i hrvatska Vlada, budući je riječ o državnoj televiziji".

Komentirajući tu tvrdnju Vladin glasnogovornik Ratko Maček izjavio je večeras za Hinu kako "hrvatska Vlada nema nikakav utjecaj na bilo koji medij u Hrvatskoj, pa tako niti na HRT".

Podsjetio je i kako je Vlada RH nakon održavanja spomenutog koncerta oštro osudila i odbacila pokušaje uporabe i isticanja znakovlja i pozdrava iz vremena ustaškog režima tijekom Drugog svjetskog rata.

"Suvremena hrvatska država počiva na vrijednostima Domovinskog rata i na temeljima antifašizma kao i otpora prema svakom totalitarizmu", istaknuo je glasnogovornik Maček.

Premijer Ivo Sanader podsjetio je pak na jučerašnjem Općem saboru HDZ-a kako Republika Hrvatska nije stvorena na ustaštvu.

"Stvarali smo je na Domovinskom ratu i na onim stečevinama na kojima je građena Europa, a to je antifašizam, čiji je pripadnik bio i (prvi predsjednik Republike Hrvatske) Franjo Tuđman", kazao je premijer Sanader, poručivši kako Hrvatska "ima '91. i '95." i da je to "naša snaga".

Thompson vs. Židovi: 3-0





Post je objavljen 02.07.2007. u 08:06 sati.