Area Code 313: Robert Hood (M-Plant, Detroit)
,pot313.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pot313

Marketing

Area Code 313: Robert Hood (M-Plant, Detroit)

“Before I got into this music I wanted to be an originator ; I wanted to be original” … Robert Hood

UR

Zajedno s Jeff Mills-om i Mad Mike Banks-om, koji su otkrili njegov talent i pozvali ga u svoj studio, Robert Hood je jedan od tvoraca najkreativnijeg i kultnog techno label/kolektiva Underground Resistance-a. Pripada drugoj generaciji Detroit umjetnika među koje još spadaju Jeff Mills, Mike Banks i Carl Craig. Kao član izvorne UR postave, čija su izdanja imala veliki utjecaj početkom i sredinom devedesetih, Hood pomaže u mjenjanju lica modernog detroit techna i njegovog preporoda. Nakon suradnje s Banks-om i Mills-om na mnogim UR i X-101, X-102 projektima Hood napušta Underground Resistance i usredotočuje se na stvaranje svoje producentske i dj karijere, nakon čega s Jeff Mills-om pridonosi uspjehu i širenju techno zvuka u Europi. Svojim učešćem u stvaranju Underground Resistance-a (kao 'Minister Of Information :) ), a kasnije svojim poticajnim i plodonosnim radom na Mills-ovom Axis-u, te na svom M-Plant-u, Robert Hood popločava put i postavlja standarde za minimalni zvuk koji se počeo širiti devedesteih godina. Kao što jednom prilikom Surgeon reče:

”When Hood released his pivotal “Minimal Nation” in 1993, it was like a bomb went off.” …Surgeon

U početku, u svom radu pod okriljem Underground Resistance-a dobija punu potporu Jeff Millsa i Mad Mike Banks-a, a Hood njih dvojicu naziva svojim mentorima. Svoju premijeru kao autor (The Vision) ima sa stvarima „G-Force“ i "Rave New world“ na UR albumu X-101 koji je izdan na Tresor-u (Tresor.1) 1991. godine. Iduće godine (1992.), također na Tresoru, pod imenom X-102 u suradnji s UR izdaje album “Discovers the rings of saturn” (Tresor.4). Iste godine Hood je odlučio s Mills-om napustiti Detroit, a time i Underground Resistance, te njih dva odlaze u New York od kud su snimili seriju Ep-a. Hood je sve više napredovao u svom samostalnom radu, ali je i s Jeff Mills-om surađivao na nekim od prvih Axis izdanja. Bio je to projekt H&M (Hood & Mills) s naslovima “Tranquilizer” EP (AX-001, 1991.) i “Drama” (AX-006, 1993.). Za berlinski Tresor je, također s Jeff Mills-om, surađivao na projektima Waveform Transmission (Jeff Mills Vol.1, Vol.3; Robert Hood – Vol.2) gdje su spojili elemente acida i industriala i pomiješali ih s neodoljivim zvukom chicago housea i detroit techna. S Mills-om je isto tako pokrenuo i projekt X-103 pod kojim su izbacili nekoliko izdanja u razdoblju 1992.-1995.

U navedenom razdoblju Hood je otkrio da je bilo vrijeme za pokretanje svog vlastitog labela gdje bi se on mogao usredotočiti na svoje ideje, viđenje glazbe i kreativnost. Tako je 1994. godine pokrenuo M-Plant Records, te je na njemu odmah izdao singlice “The Protein Valve” (MP301), „Internal Empire“ (MP302) i "Moveable Parts" (MP304). Na M-Plant-u kasnije izdaje većinu svojih materijala.

"M-Plant is what I've always wanted to hear: the basic stripped down, raw sound. Just drums, basslines and funky grooves and only what's essential. Only what is essential to make people move. I started to look at it as a science, the art of making people move their butts, speaking to their heart, mind and soul. “It's a heart-felt rhythmic techno sound. M-Plant is just M. minimal. “… Robert Hood

Na Tresor-u je 1998. godine izdao solo album „Internal Empire“ (Tresor77) na kojem je redefinirao techno, te je zvuk sveo na njegovu osnovu koja se cijelo vrijeme ponavlja i minimalno razvija. Godine 2000. na M-Plant-u izdao je “Nighttime World Volume 2” CD/3X12” (MP319). Prvi dio “Nighttime World”-a je izdao 1995. godine na austrijskom Cheap labelu. Oba ta izdanja je radio kombinirajući jazz, soul, hip hop, techno i house. 2002. godine je izbacio jedinu svoju mixanu CD kompilaciju, “Robert Hood Mix - Rare Species”, koja je izdana na Logistic Records-u. Cd je odličan, dinamičan, dosta brz, s dobrim prijelazima i izborom stvari te je meni jedan od najboljih izdanih miksanih kompilacija koje sam slušao. Iste te godine (2002.) svojim debi albumom na Peacfrog-u, "Point Blank" (PFG027LP), Hood pomiče svoj hipnotički minimalizam ka potpuno novoj dubini i širini zvuka. Ovaj album je jedan komad čistog techna (techno for those who know).

"Point Blank is my in-your-face techno album. It's to show that I'm still here.”… Robert Hood

Slijedeći album je bio “Wire To Wire” (PFG042) i izdan je 2003. godine, također na Peacfrog-u. Ovo izdanje je diglo njegovu produkciju na višu razinu sofisticiranosti i glazbenog izražavanja u svijetu elektronske glazbe. S njime je pokazao da eksperimentiranje nije nužno u kontradikciji s plesnom glazbom – “intelligence and feeling can be fused together, a statement which is valid through the present”... Dosta melodija, synth dionica i stringova. Ukratko, odlično putovanje kroz razne mutacije detroit techna. “Wire To Wire” albumom je ujedno i potvrdio seriju dobrih izdanja na Peacefrog-u.

”My main aim was to show how diverse I can be creatively. It was important for me to prove that I am not just about the minimalist which I'm known for. Although, this is not the first time I've done an album like this. I try not to force whatever it is I'm trying to achieve.”… “For "Wire To Wire" I focused on more of what the mind can do. From the brain vessel to the speaker wire, human arteries to circuit boards.”… Robert Hood - stronger than techno interview

Iste godine je pod imenom Monobox na francuskom labelu Logistic izdao album “Molecule”. Album je kolekcija nekih njegovih novih, ali i starih Monobox stvari. Od novije produkcije još bih posebno istaknuo ploču “Hoodmusic 01” (mm118) koju je izdao na Music Man-u 2004. godine. Bilo je to njegovo debi izdanje za Music Man. Na ploči se nalazi stvar “Razr” koja je na tragu albuma “Wire To Wire”. Odlična i očaravajuća stvar koju kada krenem slušati ne izlazi mi iz glave. Slijedeće dvije stvari na ploči (“Special Heat”, ”Radio Active”) predstavljaju onaj izvorni čisti Hood-ov dinamični minimalni techno zvuk, dok je zadnja stvar (“Needles”) lakšeg karaktera za razliku od prethodne dvije.

Tokom svoje karijere je izdavao mnogim labelovima kao što su Axis, Cheap, Logic, Logistic, Metroplex, Music Man, Peacefrog, Tresor i Underground Resistance, a uz Hardwax (1991.) i M-Plant (1994.) pokrenuo je još Drama (1996.) i Duet (1999.) labele na kojima je također izdavao svoju produkciju. Producirao je i pod raznim pseudonimima kao što su Dr. Kevorkian (Hardwax), Floorplan (Drama, Duet), Hood Scientific (M-Plant), Inner Sanctum (Axis), The Mathematic Assassins (Hardwax), Missing Channel (Hardwax), Monobox (M-Plant, Logistic Records), Robert Noise (Vibe Records – Detroit, 1990), The Vision (UR, Hardwax, Tresor, Metroplex). U suradnji je producirao pod imenima H&M (s Jeff Mills-om za Axis), Missing Channel (s Claude Young-om za Hardwax), Underground Resistance (s Mad Mike-om i Jeff Mills-om), X-101, X-102 (s Mad Mike-om i Jeff Mills-om za Tresor i UR) i X-103 (s Jeff Mills-om za Axis i Tresor).

“The spirit is telling me to keep techno alive”… Robert Hood

Odrastajući u Detroitu Robert Hood se susretao s mnogo nepravdi, od rasizma do raznih nepravdi u međuljudskim odnosima, što je uvijek teško podnosio. Budući da je Robert u privatnom životu jako religiozna osoba on u takvom svijetu glazbu smatra svojom misijom. Po meni on tu misiju odlično odrađuje. U zadnje vrijeme unutar svog trosatnog dj seta ubacuje live elemente stvarajući jedinstvene ritmične dionice što čini odličan spoj između live-a i dj-inga. Također izvodi i čiste live nastupe koje ćemo, nadam se, jednoga dana moći čuti i u Hrvatskoj.

”So you could say, that I love doing live. And you will be seeing more of that side of Robert Hood in the future. Just wait and see." … Robert Hood

M-Plant,
1486 Gratiot Avenue,
Detroit, Mi 48207, USA.

Discografija: Robert Hood
wolf's kompaktkiste . robert hood .
Intervju: ROBERT HOOD - THE SPIRIT IS TELLING ME TO KEEP TECHNO ALIVE
Većinu njegove produkcije možete preslušati OVDJE


U sekciji Musik Links - Downloads...!!! također imate za skinuti par njegovih live setova --->


----> Robert Hood live sets <----



Post je objavljen 30.06.2007. u 17:44 sati.