Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/putdosrca

Marketing

DIJETE RASTE I OD OSMIJEHA





Sve se manje smijemo, a statistike govore da se čovjek danas smije tek šest minuta na dan, što je puno manje u odnosu na prošlo stoljeće kad smo se smijali i do 18 minuta na dan. Još poraznije zvuči to što 68 posto ispitanika priznaje da se nikad ne smije, dok 24 posto njih dopušta sebi tek smijeh u trajanju od samo jedne minute

Moderan način života uzima svoj danak i na ovom polju, sve smo manje u kontaktu s drugim ljudima, stalno nekud jurimo i žurimo i mjesta za smijeh u našim života ostalo je, nažalost, jako malo.

Pritom često zaboravljamo da samo jedna dobra doza smijeha na dan liječi stres, depresiju, a ponekad i teže bolesti. No, na našu sreću, djeca su neiskvarena i na svoju okolinu najčešće reagiraju upravo smijehom. Poznata američka terapeutkinja Annette Goodheart kaže: Djeca do četiri godine smiju se i 500 puta na dan, dok se odrasli čovjek u prosjeku smije najviše 15 puta.

Na temelju eksperimenata francuski liječnik Pierre Vachet zaključio je da smijeh stvara unutarnju toplinu koja kisikom zasićuje sve stanice tijela, ubrzava obnavljanje tkiva i pomaže u obrani od mnogih infekcija, stoji u knjizi Kako odgojiti sretno dijete .

Neurolog Henri Rubenstein tvrdi da jedna minuta smijeha opskrbljuje tijelo sa 45 minuta terapeutske opuštenosti. Kad se osoba smije, u tijelu se događaju fiziološke promjene, srčani otkucaji se smanjuju, tlak pada, a tijelo se opušta.

Neonatolozi su mišljenja da se dijete počinje smijati ili osmjehivati još u majčinu trbuhu. Pojava osmijeha u prenatalno doba služi za učvršćivanje motorike koja nam to omogućuje, kaže docentica razvojne psihologije Anna Oliveiro Ferraris. To zapravo znači da dijete trenira upotrebu mišića za osmijeh. To je automatska vježba i nema nikakve veze s onim što se događa oko njega.

Dijete staro tek nekoliko tjedana često se osmjehuje u snu, no to ne znači da ga neki prizor iz snova posebno veseli. Radi se samo o nastavku vježbe koju je započelo prije dolaska na svijet, ali oduševljenje kojim roditelji i obitelj reagiraju na njegov osmijeh i prve grimase postaje osnova njegova intelektualnog i emotivnog rasta.

Eksperimenti su pokazali da se dijete oko petog tjedna života smiješi kad vidi da mu se približava neko lice, pa čak i ako mu se pokaže model od kartona na kojem su samo nacrtane oči. Stručnjaci tvrde da dijete automatski reagira na takve poticaje jer se radi o urođenim mehanizmima.

Ako majka na djetetov osmijeh odgovori riječima koje iskazuju zadovoljstvo i nježnost, istovremeno doprinosi njegovom intelektualnom razvoju i pomaže mu shvatiti da se ispred njegovih očiju nalazi netko drugačiji od njega. Na taj način se uspostavlja odnos između roditelja i djeteta koje otkriva da osmijeh donosi rezultate, a automatski osmijeh tako postaje socijalni. Taj napredak s modelom od kartona ne može se napraviti.


Etape razvoja smijeha kod novorođenčeta

Dijete se počinje osmjehivati tijekom posljednje faze prenatalnog razdoblja, a fetalni osmijeh je refleks koji služi da bi se vježbao mišić za smijeh, koji se još zove i Santorinijev mišić, a postoji samo kod ljudi.

U drugom tjednu života dijete počinje osmijehom izražavati stanje ugode zbog zadovoljavanja osnovnih potreba. Počet će se osmjehivati i na vanjske poticaje ako odrasli budu ohrabrivali njegove prve osmijehe. Tad reagira na vanjske poticaja kao što su majčin glas, zvuk, pokreti i lica u njegovoj blizini.

Pravo glasno smijanje nastupa u trećem mjesecu života, a oko petog mjeseca već razlikuje lica obitelji i stranaca.

Novorođenče još ne zna razliku između grimasa i normalnog izgleda, pa se stoga smije svim našim izrazima, dok kod djeteta starog tri mjeseca to već nije slučaj. No, tek u dobi od osam mjeseci neće se osmjehivati osobama koje ne poznaje. Dvogodišnje dijete je u potpunosti vlasnik svoje sposobnosti smijanja, a to se najbolje vidi po njegovom dobrom raspoloženju.

Po djetetovom smijehu može se lako procijeniti na kojoj je točki njegov intelektualni razvoj. Dijete od nekoliko mjeseci se smije kad mu roditelj sakrije neki predmet iza leđa i zatim mu ga pokaže.

Već s osam mjeseci počinje se nezaustavljivo smijati kad šuška vrećicom. No, još uvijek ne zna da neki predmet ne nestaje zato što je skriven niti da vrećica šušti ako je se dira. To su za njega sve neočekivani događaji, pa ga zato nasmijavaju. S vremenom će se ipak početi smijati samo događajima koji zahtijevaju malo složenije poznavanje stvarnosti. A osim što je smijeh zdrav, neki stručnjaci tvrde da potiče i lučenje hormona rasta.

Stoga, smijte se što više, pogotovo pred svojim djetetom, a zauzvrat ćete dobiti najvredniju stvar na svijetu - njegov osmijeh!


T-Portal







Post je objavljen 30.06.2007. u 14:31 sati.