Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stazicsdp

Marketing

Kiru pojela noć

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks započeo je raspravu o točki dnevnoga reda Osnivanje saborskog istražnog povjerenstva zbog izjava ministra Kirina u četvrtak, pola sata prije ponoći.
To samo po sebi spada u prvorazredne političke skandale i pokazuje koliko je ova tema neugodna za Kirina, Vladu i saborsku većinu koja tu Vladu podržava.

Da bi se uopće na dnevni red saborske sjednice moglo staviti osnivanje saborskog povjerenstva, potrebno je prethodno dokazati postojanje javnog interesa. SDP je to dokazao i raspravu je u interesu javnosti trebalo voditi pred javnošću. No, Šeks je Kirina gurnuo duboko u noć i obavio ga tamom da ga se što manje vidi i čuje.

Priča o Kirinu ima svoju komičnu i svoju tragičnu stranu. U Saboru je dobila i svoju farsičnu, jer je čista politička farsa tako važnu temu raspravljati u kasnim noćnim satima do pola dva ujutro.

Osnivanje Povjerenstva nismo zatražili zbog Kirinovih duhovitih prostodušnosti kojima mjesecima uveseljava cjelokupnu javnost jer je to stvar HDZ-a. Očito nemaju nikog boljeg pa da ga stave za ministra. Njihova stvar. Kirin je, takav kakav jest, i sramota Vlade jer: kakav ministar, takva i Vlada.

Osnivanje Povjerenstva nismo tražili ni zbog Kirinovog priznanja da je počinio kazneno djelo opisano u čl. 223. Kaznenog zakona kao Povreda tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka, programa ili sustava. To je stvar Državnog odvjetništva koje je možda i poduzelo istragu o toj ministrovoj izjavi, samo što to Kirin ne zna kao što ništa nije znao ni o akciji Maestro. Ili su mu zaboravili reći ili mu ne vjeruju pa sve važne stvari koje radi policija pred njim taje.

Osnivanje Povjerenstva predložili smo da se ispita politička odgovornost ministra Kirina zbog njegovih zastrašujućih i prijetećih izjava da je pratio trag servera i da to nije ništa prema onome što će još raditi u predizbornoj kampanji.

Odgovornost je međutim pojam koji ne postoji u političkom rječniku HDZ-a i Vlade. Oni jednostavno ne znaju što znači ta riječ.

To su pokazali i u raspravi o povjerenju Vladi zbog uloge potpredsjednika Vlade i trojice ministara u Upravnom vijeću HFP-a.
Ova četvorice upravljali su leglom korupcije i kriminala, a sada oni sami, Vlada i HDZ odbijaju svaku političku odgovornost.

U raspravi su neprestano izbjegavali temu odgovornosti, dovikivali iz klupa, svađali se kao piljarice, spominjali davno zatvorene teme poput Viktora Lenca, o kojem je uostalom u pol bijela dana bilo osnovano istražno povjerenstvo i u kojem su imali većinu članova, ali koje, unatoč tome, naravno, nije tamo pronašlo ni korupciju ni kriminal. Čini se da soborski zastupnici HDZ-a Sabor shvaćaju kao second hand tržnicu na koju neprestano iznose neke neke svoje iznošene, već pomalo izblijedjele, potpuno demode krpice koje su se nosile prošle političke sezone umjesto da prihvate odgovornost za korupciju i pljačku ovdje i danas.


Post je objavljen 30.06.2007. u 10:32 sati.