Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crnibiseri

Marketing

Fat Chance

U zadnje vrijeme nailazim na casopise sto raspravljaju o pravilnoj prehrani. Vec me hvata muka od svih dijeta koje preporucuju. Mnogi savjetuju da se kilogrami brzinski gube na proteinskoj dijeti, neki se kunu u makrobiotsku prehranu, a neki se pak bave istragama za pilule koje ce rjesiti problem bez ikakvih dijeta. Pa sto sad covjek da izabere?

Citala sam neki dan da ima sedam razloga zasto nam organizam trazi hranu cak i kad nismo gladni. Kao prvo u pitanju je navika da jedemo u isto vrijeme svaki dan pa smo privikli organizam da nam u odredjeno vrijeme stomak proradi kao lud. Onda sam prizor na hranu, recimo netko u blizini jede i to izgleda neodoljivo ukusno. Pa kad tome dodamo i miris tog obroka prorade nam neki receptori u mozgu koji izazivaju glad. Spoljne temperature takodjer utjecu na nash tek, i prema istragama ljudi jedu znatno vise kad je hladno. Oni koji vole popit imaju tendencije da vise jedu uz pice, dakle alcohol je neprijatelj nasoj dijeti. Previse obicnih karbohidrata kao sto je kruh ce nas zasititi trenutno, no brzo poslije toga cemo ponovno biti gladni jer ce nam opasti secer u krvi. A dezerti poslije debelog obroka su najveci neprijatelj nasem organizmu. Bar tako tvrde ovi sto se bave istrazivanjem pretilnosti.

A koliko svjet jede?

Prema popisu Time casopisa cetvoroclana obitelj potrosi tjedno na hranu ovoliko:

Njemacka 500$ (najvise na tecne produke), bit ce da konzumiraju previse piva.
Amerika 341$ (najvise na fast food), debelih ce uvijek da bude.
Japan: 317$ (najvise na ribu i jaja), valjda zato dugo zive.
Mexico: 189$ (najvise na voce i povrce), temperature mora da ima nesto s tim.
Chad: 2$ (uglavnom zive od humanitarne pomoci), nedaj boze nikom.

Anketa nije stigla do Hrvatske a bas se pitam koliko jedna obitelj treba za prehranu i na sto najvise potrose. Ja znam dosta onih koji se hrane kavama i cigaretama, pa nije ni cudo sto nema mnogo debelih u Hrvatskoj.

A kakva je vasa prehrana? Da li jedete zdravo?




Post je objavljen 30.06.2007. u 05:30 sati.