Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/domoljubni

Marketing

Tko se sjeća Zagorca još???

Jesam li rekao da neće sve stati na tri tenora, da će toga biti još našalio se predsjednik Mesić na Cipru s novinarima koji su tražili izjavu o sastanku njegova savjetnika za nacionalnu sigurnost Saše Perkovića s Vladimirom Zagorcem.

Mesić je potvrdio da je sastanak bio 25. svibnja u Beču i rekao da je "sa Zagorčeve strane zatraženo da se u istragu uključi predsjednikov savjetnik kako bi mu predao određene dokumente". Taj je razgovor obavljen, ali ja se nisam upuštao u detalje rekao je Mesić.

Prvi korak
Kao što je Večernji list jučer objavio u zagrebačkom izdanju, taj se sastanak dogodio uz znanje i odobrenje državnog odvjetnika Mladena Bajića nakon što je posrednik Vladimira Zagorca nekoliko mjeseci ranije dao do znanja da je Zagorec voljan komunicirati.

Logična je pretpostavka bila da Zagorec ima dovoljno informacija i dokumenata kojima želi trgovati i da očekuje da u državnom vrhu za to postoji interes s obzirom na činjenicu da je Zagorec bio i utjecajan i dobro povezan s raznim ljudima koji bi možda mogli biti zanimljivi DORH-u. Očito procjenjujući da bi njegove informacije mogle hrvatskim vlastima dobro doći u jeku kampanje protiv ratnih profitera i privatizacijskih malverazacija, Zagorec je napravio prvi korak, a državni je odvjetnik Bajić smatrao da se prilika treba iskoristiti kada se već sa Zagorčeve strane traži komunikacija.

Naravno, i dalje ostaje nepoznato koga je Zagorec mogao teretiti svojim informacijama i dokumentima, ali očito ih je smatrao dovoljno snažnima da njima pokuša izboriti bolju poziciju i kraću kaznu u slučaju da mu bude suđeno u Hrvatskoj. Jučer se u političkim krugovima intenzivno nagađalo koga je Zagorec namjeravao prodati za moguće smanjenje kazne.

U igri su brojna imena, ali odgovor se ne zna jer se, kako doznaje Večernji list, dosad dogodio samo taj jedan sastanak u Beču, koji je vjerojatno bio preliminarni dogovor za dinamiku budućih susreta. No, pitanje je hoće li, nakon što su Zagorčevi odvjetnici sve pustili u javnost, uopće biti moguće nastaviti komunikaciju.

Prema softveru
Analitičari se razlikuju u nagađanjima. Dio ih procjenjuje da će Zagorec novonastalu situaciju iskoristiti kako bi potencirao priču o prijetnjama i ugroženosti i na taj način pokušao izvući politički azil, no ima i onih koji misle da će se sada dogoditi određeno zamrzavanje, ali da bi se nakon nekog vremena ponuda mogla aktualizirati.

Pitanje je, naravno, hoće li u eventualnom novom pokušaju Zagorec ponuditi dovoljno jak mamac da se pregovori nastave.To je moguće osobito ako njegovu želju za političkim azilom odvjetnici ne budu mogli realizirati pa Zagorec procijeni da ne želi tonuti sam.

Naravno, moguće je i da ostale paralelne akcije koje se u ovom trenutku vode radi pronalaženja što većeg broja umiješanih u ratno profiterstvo i privatizacijski kriminal daju određene rezultate te da se mozaik počne sklapati i na njemu isplivaju imena koja se ponavljaju u različitim istragama. Na taj bi način vjerojatno cijela priča stigla puno bliže tzv. softveru nego što je sada.


Jebo priču bez slike:




Post je objavljen 28.06.2007. u 09:59 sati.