Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

»Oličenje jednostavnosti, a bogatstvo okusa «, riječi su kojima bi se mogla opisati prova s kiselim mlijekom, kolač Osječanke Štefice Stević koji je u četvrtak, nakon dva kruga natjecanja, stručna komisija, među desecima slavonskih kolača, proglasila najboljim. Time je ovaj kolač ponio laskavu titulu »Osječkog kolača« koji bi trebao postati zaštitni znak Grada Osijeka.

Što su kremšnite Samoboru...
»Ono što su kremšnite u Samoboru, to bi ova prova trebala biti u Osijeku. Jer i Osijek
mora imati svoj kolač, jednostavan, ukusan i autohton, koji se može naći u ponudi ugostiteljskih objekata i po čemu ćemo postati prepoznatljivi«, istaknula je prof. dr. Marija Heffer Lauc, predsjednica osmočlane stručne komisije koju su činili vrsni kuhari i predstavnici Prehrambeno- tehnološkog fakulteta. Natjecanje »Osječki kolač « organizirano je u sklopu Festivala znanosti kojemu je ove godine hrana bila glavna tema.
Stoga su organizatori Festivala i Turistička zajednica Grada Osijeka mobilizirali brojne slavonske snaše - cukerpekarice kako bi im svaka od njih kroz svoj kolač donijela dašak slavonske tradicije. Uvjet je bio da kolač bude spravljen po izvornom receptu te da ne sadrži, kako je pisalo u pravilima, »nikakve '
čiribu-čiriba' proizvode iz dućana«.

Bakin recept
I doista, pobjednička prova, sjajan je spoj sira, vrhnja, kiselog mlijeka, kukuruznog brašna i domaće svinjske masti.
»Provu radim po receptu svoje pokojne bake iz Brođanaca, koja me od mojih malih nogu učila raditi razne slavonske kolače. Drago mi je što sam pobijedila, ali još mi je draže to što je ovdje predstavljeno
mnogo starih slavonskih kolača te što to možemo prenijeti i na mlade kako oni ne bi pali u zaborav«, kazala je pobjednica, šezdesetogodišnja Štefica Stević, inače i članica poznate osječke Udruge Šokačka grana.
Izvrsnoj provi »za petama « se našlo još desetak odličnih kolača slavonskih cukerpekarica, koji su ušli u finale, a među njima su medenjaci Katice Haman, pita od salikade (ledene germe za kolače) Ane Muhar, štrudla s jabukama Marice Vujnovac te kiflice s pekmezom Drage Bošnjak.



Post je objavljen 01.07.2007. u 08:21 sati.