Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/akstu

Marketing

MEMORANDUM studentske udruge Aktivni student, Studentskog zbora i udruge mladih Z,V.U.K

Na zajedničkom sastanku gore navednih organizacija, 31. svibnja 2007., dogovorena je zajednička inicijativa i strategija u poglednu prenamjene i budućeg korištenja Doma Hrvatske Mladeži u Zadru. Sve točke ovog memoranduma dogovorene su i prihvaćene konsenzusom.
Sve navedene organizacije protive se postojećem planu korištenja zgrade DHM-a. Stoga ovim dokumentom iznosimo javnosti stav mladih grada Zadra i studenata Sveučilišta u Zadru, odnosno naše viđenje korištenja prostora cijele zgrade DHM-a.

1. Od Uprave grada Zadra se traži prepuštanje cjelokupne zgrade DHM-a na korištenje mladima grada Zadra i studentima Sveučilišta. Protivimo se planu kojim bi se 50% kapaciteta DHM-a koristilo u svrhu nastavnih aktivnosti Sveučilišta. Kompletna zgrada DHM-a treba biti korištena za nenastavne aktivnosti i sadržaje mladih i studenata ovoga grada jer prostor nije adekvatan za izvođenje nastavnih aktivnosti. Budući da Sveučilište ima zakonsku obavezu brinuti se o svojim studentima, ono bi putem svojih studentata i njihovog djelovanja i korištenja DHM-a, imalo udjela u sumenadžmentu zgrade.

2. Kako će zgradu koristiti i mladi grada Zadra i studenti, institucije i organizacije koje bi imale moralnu i zakonsku obavezu financiranja i podupiranja projekata unutar zgrade su: Sveučilište u Zadru, Grad Zadar, Županija Zadarska, Ministarstvo Znanosti, Obrazovanja i Športa. Dodatno vanjsko financiranje iznaći će se preko raznih vidova donacija, natječaja i projektata, te ostalih oblika financiranja sukladno zakonima Republike Hrvatske i u skladu sa pravnim normama, praksama i stečevinama Europske Unije.

3. Temeljni stav potpisnika memoradnuma je kako unutar zgrade DHM-a ne smije biti nastavnih aktivnosti nakon omogućavanja prikladnijeg prostora za nastavne aktivnosti, prema tome postojeći nastavni sadržaji bi se trebali dislocirati na nove lokacije u skladu sa mogućnostima Sveučilišta, te prostornim planom razvoja Sveučilišta.

4. Temeljni princip upravljanja zgradom DHM-a bi trebao biti sumenadžment. Za upravljačko tijelo sumenadžmenta predviđeno je 7 članova, 5 stalnih i 2 rotirajuća člana. U 5 stalnih članova bili bi zastupljeni: Grad, Sveučilište, studentske organizacije, te nepolitičke organizacije mladih grada Zadra. Dva rotirajuća člana upravljačkog tijela sumenadžmenta birali bi se iz Skupštine koju čine predstavnici iz redova organizacija i udruga koje se bave kulturnim i drugim djelatnostima u korist mladih.

5. Unutar zgrade predviđeni su kulturni sadržaji, kinoteka, knjižnica, društvene prostorije, rekracijski programi, likovni atelje, informatička učionica, te prostori za nezavisno medijsko izdavaštvo, studentska ambulanta, nezavisni studentski radio, te prostorije za studentske i organizacije mladih. Kapaciteti zgrade će biti otvoreni za sve ostale sadržaje za mlade i studente koji svojom realizacijom mogu doprinijeti društvenom životu mladih i studenta grada Zadra.

6. Za izbor voditelja-administratora ustanove, upravljačko tijelo (sumenadžment), raspisuje javni natječaj na koji će se moći javiti svi zainteresirani kanditati koji ispunjavaju uvjete natječaja. Voditelj-administrator odgovara za svoj rad nadležnom tijelu (sumenadžmentu).

7. Postojeća studentska menza unutar zgrade DHM-a funkcionirala bi u sklopu predviđenog Sveučilišnog poslovnog centra (u daljnjem tekstu SPC) do preseljenja u adekvatnije prostore. Predviđena upravljačka struktura (sumenadžment) ne bi imala nikakvih pravnih ni upravljačkih nadležnosti nad studentskom menzom.

8. Unutar zgrade DHM-a djelovao bi studentski klub po principu otvorenog sadržaja i programa za sve zaintersirane mlade i studente. Klub će funkcionirati izvan SPC-a, te će njime isključivo upravljati sumenadžment.

9. Za sve aktivnosti unutar zgrade DHM-a izrađivat će se polugodišnji planovi rada i programa, koji će usvajati sumenadžment. Aktivnosti i programe mogu predlagati svi građani grada Zadra i regije, a prvenstvo će imati programi i sadržaji mladih i studenata.

10. Slobodni tremini kapaciteta DHM-a davat će se na besplatno korištenje društveno korisnim projektima, aktivnostima i sadržajima. Dok će se komercijalnim sadržajima prostor moći iznajmiti na kraće vremensko razdoblje u svrhu realizacije programa. Prihodi osvareni iznajmljivanjem korisitit će se za samofinanciranje ustanove.

11. Zaposleni u okviru studentske menze prelaze pod ingerenciju i brigu SPC-a, dok će o ostatku zaposlenih koji su potrebni za funkcioniranje zgrade brigu preuzeti sumenadžment, odnosno institicije koje sudjeluju u financiranju ustanove DHM-a.

Potpisnici:
Udruga Aktivni student (AKSTU),
Željko Primorac, predsjednik,

Studentski Zbor Sveučilišta u Zadru,
Antonija Čerkez, predsjednica Predsjedništva,

Udruga mladih Zadarska Vizija Urbane Kutlure (Z. V. U. K.)
Davor Fadić, predsjednik

Post je objavljen 28.06.2007. u 14:46 sati.