Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

rose: osvjetljeni prozor


(prethodni nastavak)


S prolaženjem vremena, Rose je postajala sve svjesnija Morpheusove prisutnosti.

U snovima bi se sretala s njegovim tamnomodrim pogledom, ne videći mu lice ... A kad bi se usred noći naglo probudila iz sna, učinilo bi joj se da još osjeća nečije prste u svojoj kosi, da osjeća vreli dah nekoga tko se nad njezino uzglavlje nadnio, približivši svoje usne njezinima.

Sve joj se češće događalo da i na javi, najčešće u suton, osjeti da je taj pogled prati.
Rose bi na jarkoj dnevnoj svjetlosti bila sklona povjerovati kako se radi samo o njezinoj bujnoj mašti, no u suton bi sve opet postajalo stvarno.

Počela se pitati štiti li je ili uhodi taj tajanstveni Neznanac.

Ponekad bi, vraćajući se kući slabo osvjetljenim i tamnim periferijskim ulicama, usporavala korak, zaustavljala se osluškujući lake i gotovo nečujne korake koji su je slijedili. Ili bi korak ubrzala, pa se naglo osvrnula ... no misteriozni je pratitelj ostajao nevidljiv.

Vremenom je Rose naučila prepoznavati raspoloženja toga Neznanca.
Osjetila bi njegovu čežnju, uznemirenost ... i ljutnju. Shvatila je da je suočena s nekom moćnom silom, naglom i neobuzdanom. A ta je sila željela nad njom zadobiti sve veću vlast.

Roseina tiha i suzdržana narav mogla bi nekoga navesti na zaključak da je Rose pasivna i podložna. No, ispod te mirne pojavnosti, ona je bila ponosna i samosvojna. Pošto je živjela sama, navikla je ravnati se samo po vlastitim mjerilima. Rado bi udovoljila bilo čijoj molbi, no njezina narav ne bi otrpjela nametanje i zapovjedanje. Što bi pritisak bio jači, bio bi jači i njezin otpor. Rose nije trpjela nasilje i prisilu a svako bi zavirivanje u vlastitu privatnost oštro presjekla.

Sada se čudila svojim proturječnim osjećajima. Bila je ljutita na tu nepoznatu silu koja se sve dublje uplitala u njezin život, a istodobno je bila privučena dubinom toga tamnomodrog pogleda. I kada bi se Neznančeva prisutnost na neko vrijeme izgubila, Rose bi se osjetila usamljenom ...

Nakon jednog sna u kojem joj se Neznanac približio previše, a ona ga odgurnula, nije se danima pojavljivao.

Bio je to neobičan san.
Rose je te noći sanjala kako se naga kupa u gorskom jezercu. Plivala je u kristalno prozirnoj vodi, uživajući u blagom milovanju tog plavog jezera okruženog tamnom šumom. A onda je, naježena od hladnoće, izišla na obalu i posegnula za svojom odjećom koju je objesila na grane zelenog grma. Odjednom su je, s leđa, obuhvatile i privukle neke čvrste ruke. Obumile su je snažno, posjednički, tako da je osjetila visoko i koščato tijelo koje ju je uza se privijalo.
Počela se otimati, poput zlatne ribice uhvaćene u mrežu ... kriknula je glasno ... i probudila se od vlastitoga krika.

Nakon toga sna Neznanac kao da je ustuknuo, nije joj u san dolazio, niti ga je na javi osjećala.
To je trajalo danima i noćima ...

A onda se jedne noći Rose dugo zadržala radeći za računalom. Ponoć je već davno bila prošla kad se počela spremati na počinak. Zavirila je kroz prozor na ulicu. Više ni jedan prozor nije bio osvjetljen, cijela je ulica utonula u san.

Dok se u kupaonici tuširala, Rose je odjednom ponovo na sebi osjetila nečiji pogled.

Pogledala je na prozor kupaonice, no vani je bio mrak pa ništa nije mogla vidjeti. No ipak je bila sigurna da taj pogled dopire kroz prozor.
Bijes ju je obuzeo.

Kako se samo usuđuje!

Ogrnula se frotirskim ogrtačem, izišla iz kupaonice u predsoblje, tiho okrenula ključ u bravi, otvorila vrata i nečujno zakoračila u vrt. Pod prozorom kupaonice zaista je bila neka tamna prilika. Neki je muškarac prilijepio lice uz osvjetljeno prozorsko staklo i zurio unutra, očekujući da se ona vrati u kupaonicu. Stajao je na stolici koju je donio iz dvorišta da bi mogao dosegnuti visoki prozor koji je gledao u vrt, pa Rose pozor nije zastirala.

Bijes je zavrio u Rose i ona je, zaboraviši na oprez i strah, tiho i hitro poput mačke prišla i nogom gurnula stolicu na kojoj je voajer stajao. Srušio se na zemlju uz krik, no brzo se osovio na noge i krenuo prema Rose. Ne, nije bio visok ni košćat a ni pogled mu nije bio tamnomodar.
Gledao ju je bijesno i pohotljivo i posizao za njom.

Rosein je bijes nestao. Zamijenio ga je strah i kajanje zbog nepromišljenog postupka. Uzmicala je ... a glas ju je izdao pa nije mogla vrisnuti.

Kad je nasilnikova ruka uhvatila ovratnik njezina plavog frotirskog ogrtača, u namjeri da ga strgne s Roseina tijela, iz tame je izronila visoka prilika u crnom. Snažne su ruke zgrabile nasilnika za prsa, podigle ga uvis i tresnule njime o zid.

Rose je, vrisnuvši, uletjela u predsoblje, zalupila vrata za sobom i zaključala ih.
U strahu je nazvala šogora Luku, a on je za petnaestak minuta već bio pred njezinim vratima, još raščupan od sna, odjeven u donji dio trenirke i gornji dio pidžame.

Ostani unutri ...rekao je Rosei ... dok ja sve ne pregledam.

A potom je Luka ušao u kuću, natočio Rosei i sebi veliku čašu konjaka, pa su sjeli. Luka je saslušao Roseinu priču.

Pod prozorom kupaonice je srušena stolica, a na zidu ima tragova krvi ... rekao je.

Rose, Rose ... što te je spopalo da izlaziš van?
Trebala si odmah mene nazvati ...ili policiju.

Je si li sigurna da se pojavio još netko ... da taj tajanstveni spasitelj nije samo proizvod tvoje mašte? Mnogo je vjerojatnije da je voajer tresnuo glavom o zid, kad si ga oborila sa stolice ...

Rose, Rose ... kako si mogla biti tako nepromišljena ... kad samo pomislim što ti se moglo dogoditi
...

Rose nije popustila Lukinim nagovaranjima da pozovu policiju.

Nisam ga ubila ... tog viritelja, kad sam ga stepla sa stolice ...rekla je ... vjerojatno sam mu samo glavu razbila.
A moj se bijes uobličio u fantomskog moćnog spasitelja ...
nasmijala se.

Ne vjerujem da će se voajer usuditi ponovo doći ...

Luki je obećala da će biti razumnija i da će odmah pozvati i njega i policiju, ako primjeti da je voajer ponovo pod njezinim prozorom. A sutradan je pozvala stakloresca koji je prozirno staklo na prozoru kupaonice zamijenio mutnim, neprozirnim.

No, znala je. Tamnomodri pogled i dalje je nad njom bdio.


(nastavak slijedi)

Copyright © 2007. by rusalka- zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.



Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
window light


Post je objavljen 26.06.2007. u 23:59 sati.