Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ozbiljnozanimljivapitanja

Marketing

Latinica

Prije nego što nastavim s teoretskim postavkama tzv. Alternativne povijesti, želim nešto reći o emisiji Latinica od 25. lipnja 2007. godine na temu ekologija i globalno zagrijavanje. Naime, zasmetalo me je izlaganje akademika Paar-a.
On se u svome izlaganju vraća u vrijeme od prije 32 milijuna godina i kaže da je tada sav planet Zemlja bio zelen, Grenland je bio zelen, vegetacija je bujala. Međutim, enciklopedijski podaci govore da su se u to vrijeme od prije 32 do prije 26 milijuna godina na Zemlji događale velike tektonske promjene (Indija se sudara s Azjom, uzdignuće između Grenlanda i Norveške, u Africi, izlijevanje lave u Etiopiji i Clumbija Riveru u Sj. Americi, uzdiže se obala obiju Amerika itd, a sve to vjerojatno zbog udara meteorita. Tada CO2 je bio na 23% današnje razine, temperatura je bila promjenjiva u prosjeku današnje,tada se pojavljuju prve trave i sisavci koji pasu.
Ali sve to događalo se u vrijeme dok na Zemlji još nije bilo čovjeka i on je tu činjeicu zanemario u odnosu također na činjenicu da je današnja proizvodnja ugljičnog dioksida i metana kao stakleničkih plinova uzrokovana ljudskim aktivnostima sa 90%. Tada je Zemlja bila živi organizam na kojoj su se događale dugoročne promjene bez utjecaja čovjeka na te promjene. Uspoređivanje tadašnjeg vremana u životu Zemlje sa ovim današnjim je besmisleno.
Gospodin Paar tvrdi da se prvi čovjek pojavio pred deset tisuća godina, što također nije točno u odnosu na enciklopedijske podatke, koji bilježe čovjeka koji ima sposobnost svijesti (homo sapiensa) pred oko 200 do 120 tisuća godina na tlu Afrike, zatim seobu tog čovjeka na sjever. Taj suvremeni čovjek Kromanjonac u Europu je došao pred 40 tisuća godina i susreo svoga srodnika neandertalca i s njim na istom tlu živio sljedećih 10 tisuća godina, nakon čega je neandertalac izumro (ne zna se točno zašto). Kromanjonac je bio visok oko 180 do 240 cm, duguljaste glave, ispupčenih jagodica, s viskoim čelom i plavom ili crvenom kosom.
Također, gospodin Paar tvrdi da se pretjeruje u uveličavanju opasnosti od globalnog zagrijavanja i da prosječna temperatura raste godišnje vrlo malo (mislim da je rekao ispod jedan stupanj). Gospodin Čačić međutim opovrgava te njegove tvrdnje egzakntim podacima.
Po mojem mišljenju najbolje je oslikala stanje zdravlja našeg planeta gospođa Šeparović. Mislim da je istina ono što je ona rekla bez obzira na mudrovanja mnogih znanstvenika koji se bitno razlikuju jedan od drugoga.
Čudi me zašto akademik Paar pokušava obmanuti javnost i uljuljkati je u bezbrižni život pun obilja iako bi kao znanstvenik (ako to doista jest) trebao u najmanju ruku biti znatiželjan i ispitati sve opcije da bi se priližio istini što više. Nitko od njega ne traži da stvara paniku ali znanstvenu istinu ne smije iskrivljavati.
Također ne znam zašto se na TV uglavnom pojavljuje akademik Paar i to kada se govori o bilo kojoj grani znanosti. Sjećam se da je imao više emisija o determinističkom kaosu u kojima je težište stavio na fraktale i njihovu ljepotu a izostavio je činjenicu da je sam kaos suprotan po definiciji determinizmu. Ako je tako, tada ne može biti određen, determiniran. Fraktali su samo jedan od oblika oslikavanja nekog trenutka kaosa i ništa više (iako su doista lijepi).
Najgore od svega je bilo to što je u jednoj od tih emisija sudjelovao i jedan teolog, koji je na kraju ustvrdio da se znanstvenici uzalud trude jer crkva i teolozi već odavno znaju da se Bog voli igrati i da je kaos posljedica toga njegovog igranja!!!


Post je objavljen 26.06.2007. u 19:18 sati.