Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lm1

Marketing

JUČERAŠNJI DAN DRŽAVNOSTI

Namjerno jučer nisam pisao, jer je i meni bio blagdan - jedan od najvećih, ako ne i najveći u povijesti RH. U današnje vrijeme proglasiti "samostalnost i neovisnost" od jedne (respektabilne) vojne sile nije bilo lako i sigurno nije bio kukavički potez. Za to je trebalo puno volje, želje i hrabrosti kako vodstva, tako i građana RH koji su se na to sami opredijelili referendumom!

Ali ni jučerašnji dan nije naravno prošao bez ekscesa. Mada ih je bilo više, obratiti ću se na onaj najneobičniji i onaj koji je možda svima promakao (jer su na druge bili obaviješteni od strane lešinara, ups žutih novinara). Onaj najgrozniji za mene desio se s reportažom o postrojavanju i mimohodu Hrvatske vojske i policije na glavnom trgu u RH, trgu Josipa bana Jelačića! Zašto to kažem?
1. Volio bih vidjeti jednog od tih smrdljivih žutih novinara neka proba stajati na suncu, kao dečki (i cure) u maslinasto zelenom ili plavom, te izdurati na toj vrućini (inače jučer je bio najvrući dan do sada) takav jedan hvale vrijedan spektakl!
2. HV i policija su zajedničkim snagama su suprostavila se i oslobodile 1/3 RH, pa njihovo postrojsvanje i mimohod su normalna stvar, pogotovo na taj dan. Dok je u reportaži to prikazano kao mimohod neke strane, sjeverno-korejske vojske s ispadima moći i prkosa zapadu! Što me čudi, jer mi jesmo dio zapada - dakle čemu onda takva reportaža?
3. Sve zapadne ponosne zemlje na dan državnosti (ili neki drugi, vrlo sličan) slave i imaju mimohode vojske. Za primjer ću uzeti Francusku, jer često imamo reporažu o njihovu mimohodu. Ili SAD, koji svoj mimohod priprema za nadolazeći 4.7.!
4. Upravo ta vojska toliko je profesionalna da dobivamo pozivnicu za NATO! To nije malo ostvarenje HV, a ni RH, kao niti naših građana.
5. Postojavanje i mimohodi su dakle normalna stvar za suverene i neovisne države. A vaše aluzije na Tita i usporedbe tog zločinca s pokojnim prvim hrvatskih predsjenikom dr. Franjom Tuđmanom su i onda bile gnjusne (bivše reportaže o mimohodima). Pa se pitam zašto to nastavljate?
6. Kakav je to novinar koji na Dan državnosti radi emisiju o povjerenju Vladi RH? Mada se slažem kako je emisija potrebna, ali tom "pederčiću" (da, znamo za tebe da si gay!) bi možda bolje bilo takvu jednu emisiju napraviti neki drugi dan!
7. Ista stvar je i onom pijandurom Latinom, koji na Dan državnosti radi emisiju o globalnom zatopljavanju u kojoj ništa posebno nije na kraju rečeno! Opet, slažem se kako je ta emisija potrebna za vrijeme sadašnjih vrućina (mada bi i prije trebalo napraviti ju kao upozorenje), ali zar baš na Dan državnosti? Usto u toj emisiji dragi akademik Paar je ispao neznalica i znastveni uvjerenik da ni njegovo disanje ne pridonosi emisji CO2, pa tako ni ostalih 6 mijardi drugih ljudi koji su se namnožili i nakotili po kugli zemaljskoj - jednom riječju, jadno ako je to naš uvaženi akademik! Gđa Brankica se udebljala kao da živi u potpunosti američkim načinom života, a možda i ne misli kako bi mogla manje jesti, a ostatke poslati gladnima u Somaliju. Usto draga Brankice, Al Gore je '97. godine došao kao podpredsjednik SADa i po funkciji dobio naređenje kako nesmije Amerika ništa potpisati - dok s druge strane su ga stalno kritizirali u Kongersu zbog istraživanja o utjecaju na okoliš koje je prezentirao, a i u utrci za podpredsjenika kada su o njemu govorili kao o ekološkom magu i zaustavljaču razvoja SADa (a Vi kao novinar bi mogli znati takve stvari!). Jedini pametni i pripremljeni gost u emisiji je bio g. Čačić, pa se samim time pitam: je li emisija bila namjerno sabotirana ili je loše jednostavno napravljena?

Dakle na kraju žuti smradovi ekskluzive, i Vi ste mogli napraviti reportažu tog dana kao nešto posebno i nešto uzvišeno. Mogli ste napraviti prilog o mimohodima HV i u prošlosti, prikazavši našu tradiciju za Dan državnosti, upravo onakvu kakvu smo radili i mislimo nastaviti raditi - ali niste jer ste gamad! Mogli ste pohvaliti takvo okupljenje HV i policije na glavnom hrvatskom trgu u centru Zagreba - ali niste jer ste gamad! Mogli ste s poštovanjem govoriti o okupljanju HV i policije kao dva elementa vlasti koji su zajedno oslobađali naše okupirane prostore - ali niste jer ste gamad!

I na kraju, što vas žute novinare uopće zanima u Hrvatskoj na Dan državnosti?
Jer dobili smo ekskluzivni dio dnevnika u kojem se govori točno što je vrh Hrvatske jeo za ručak - nevažno! Dobili smo ekluzivnu reportažu o tome kako je premijer naručio "čaj" umjesto "kave" - nevažno! Dobili smo prepucavanja oko odlaska na misu g. Mesića (koji baš i nije neki vjernik, pa sumnjam kako je tamo na misi i nedostajao) - nevažno!

Od svega navedenog, ništa važnog niste iznijeli. Pa samo nastavite svoj posao: tko je s kime legao u krevet, kako i zašto; tko se s kime rastavlja i je li im vraćena bunda i gačice; tko je s kim ručao i pio kavu; te što je Renatica obukla na plažu u odnosu na Mirnu; itd....

Možda je to novinarstvo s kojim se Vi želite baviti. Po meni osobno, pali ste niže od žohara!

Post je objavljen 26.06.2007. u 12:08 sati.