Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mosor2

Marketing

Ustašoidnica


Bit ću vrlo jasan. Manifestno. Ustaški režim bio je zločinački, a tzv. NDH kvislinška tvorevina, ustanovljena na zlodjelima, nasilju i otimačini. Svi ustaše sigurno nisu bili zločinci, ali velik broj ih je bio, a zločinački su bili i njihovo vodstvo i ideologija. Nema načina da se ova ocjena relativizira. Povjesničari mogu raspravljati o razlozima koji su do ustaškog ekstremizma doveli, a psiholozi analizirati patološke profile Pavelića i drugih ustaških glavešina, ali sva ta razmatranja ne mogu promijeniti prirodu tog režima, niti ga na bilo koji način opravdati.

Moguće je doduše raščlanjivati povode konkretnih povijesnih ličnosti, da postanu dio te zločinačke organizacije, ili joj počnu služiti, kao što je moguće imati razumijevanja za njihove eventualne zablude i pogreške. Ali sam ustaški pokret se zauvijek pozicionirao s onu stranu granice dobra i zla, i to treba jasno reći. Svatko tko se danas identificira s ustaštvom, staje na stranu zla, prelazi na Tamnu stranu, podaje se Sotoni, potčinjava Sauronu. Nema više alibija neukosti i neznanja - svi znaju i mogu saznati sve, a odbijajući to - jasno biraju stranu.

Deplasirano je čak i pokušati tvrditi kako je NDH bila izraz težnji hrvatskog naroda, jer kao država utemeljena na nepravdi i genocidu to sigurno nije mogla biti. Kao Hrvati, odričemo se zločina učinjenih u naše ime, gnušajući se njih i njihovih počinitelja. Kao ljudi, osjećamo pijetet prema žrtvama. Kao savjesna i odgovorna bića, koja želimo svom potomstvu ostaviti što bolji svijet, ovlašćujemo organe i ustanove državne vlasti da propagatore i trgovce zlom udalje iz naše sredine, kako ne bi okužili našu djecu. Ovo je jedini okvir u kome civilizirano društvo može djelovati, jedini put koji ne vodi direktno u provaliju.

A što mi imamo? Kukavičku šutnju pred sasvim konkretnim, i bezobraznim, revizionistima povijesnih istina. Pristajanje na relativizaciju iz najglupljeg razloga - pa eto, bili su Hrvati. To je jednako suludo kao da ja pokušam opravdavdati Hitlera, Staljina, Charlesa Mansona ili Jacka Rasparača, jer su, poput mene, bili muškog roda. Opravdavanjem, međutim, notornih zlikovaca i ubojica, njihova bolest, njihovo kužno zlo, prelazi i na mene. Nema načina da tada ostanem čist i potpuno zdrav.

Eto, to se događa našem društvu, koje je svjedok oživljavanja fašističke ustaške ideologije, a nema elementarnog poštenja, niti kuraže, da to prizna. Najnovija manifestacija je HTV - ov prijenos koncerta ustaškog apologeta Marka Perkovića, zakazan za udarni večernji termin 1.07.2007.



Udarni termin ili ne, svejedno je. Javna, državna televizija, koju svi plaćamo, prenosi ustašoidni dernek, pljuje u lice svakoj žrtvi fašizma, svakom razumnom ljudskom biću, sere, ako hoćete eksplicitno, po svakom ostatku nekakve hrvatske kulture i civiliziranosti i poručuje svakom djetetetu da je ustaštvo "in".



Nema to nikakve veze, uvažena gospodo i dame, s glazbenim ukusima - Perković je magnet za svakog crnokošuljaša u Hrvatskoj, i nikad se taj takve publike, ni prtljage, nije odrekao. Štoviše, izjavljuje kako Hrvatska nije utemeljena na antifašizmu, koji po njemu i ne predstavlja neku vrijednost.



Ukoliko se HTV ne ispriča, i uistinu emitira dotični koncert, pozivam sve vas koji još uvijek imate nekakvog ponosa, koji još uvijek razmišljate svojom glavom, i koji se umijete sramiti, da prestanete plaćati pretplatu takvog javnog servisa. I da na jesenskim izborima obavezno glasate protiv vladajućih stranaka, čija politika i na ovaj način ponižava našu zemlju i nas, njene stanovnike.



Post je objavljen 26.06.2007. u 09:10 sati.