Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rijeczivota

Marketing

JESUS CHRIST RESURRECTION                     LA RESULECION DE      JESUS CRISTO


Obitelj treba velikodušno promicati

U toj demografskoj krizi prepoznajemo krizu društva, krizu odnosa prema životu, djeci i potomstvu, krizu obitelji te krizu vrijednosti koja na neki način uzrokuje strah i bijeg od života. Sve se više postavlja dilema za ili protiv života. Radi se o dvama pogledima koji se međusobno isključuju. Božji poziv iz knjige Ponovljenog zakona danas je više nego aktualan: »Danas preda te stavljam: život i sreću, smrt i nesreću… Život, dakle, biraj, ljubeći Gospodina, Boga svoga, slušajući njegov glas, prianjajući uz njega, da živiš ti i tvoje potomstvo« (Pnz 30, 15. 19. 20).



Na misi su sudjelovali predsjednici Mesić, Šeks, Sanader i brojni političari
Svi trebamo ozbiljno pristupiti tim pitanjima. Treba odati priznanje svemu do sada učinjeno u promicanju pronatalitetne populacijske i obiteljske politike. Znamo da nimalo nije lako poboljšati stanje koje je pod utjecajem različitih čimbenika nastajalo dugi niz godina. Ali budući da se radi o alarmantnoj situaciji koja ne trpi odgađanja potrebno je učiniti hrabre iskorake, stvoriti savezništva na različitim razinama i u različitim segmentima društva kako bismo sustavno i uz što širi konsenzus pristupili rješavanju tog vitalnog pitanja za budućnost Hrvatske. To pitanje nipošto ne bi trebalo opterećivati raznim politikantskim igrama niti pak stranačkim prepucavanjima.

Radi se o općem dobru za koje svi moraju iskazati razumijevanje i suodgovornost. Jer bez zdrave obitelji nema niti zdravoga društva ma koliko se s različitih strana nametala i druga mišljenja. Obitelj treba velikodušno promicati, pomagati joj i ulagati u nju. Da je moguće sustavnim pristupom napraviti pozitivne pomake svjedoče nam primjeri nekih europskih zemalja. Uvjeren sam da je moguće to stanje vidljivo popraviti i poboljšati i u Hrvatskoj. Zato s ovoga mjesta i na ovaj dan apeliram na sve, založimo se, pomažimo i štitimo obitelj i dajmo joj primjereno mjesto u našem društvu.

Potrebno je stvarati pozitivno ozračje prema novom životu te zaštiti obitelji i posebno majke na tom putu. Ne možemo dopustiti da se, na primjer, buduće majke zbog trudnoće otpuštaju s posla, ili da se pri dodjeljivanju posla traži obećanje da neće zatrudnjeti. Ti postupci u sebi sadrže duboki prezir prema čovjeku, u ovom slučaju prema ženi i budućoj majci. Takve slučajeve potrebno je javno prokazivati, protiv njih se boriti, jer se radi o kršenju jednog od temeljnih ljudskih prava i gaženju dostojanstva ljudske osobe. Poslodavci koji to čine zaslužuju svaku osudu. Naravno, ne želim stvar generalizirati nego naprotiv želim također izraziti dužno poštovanje i priznanje onim poslodavcima koji se pošteno i savjesno ophode prema svojim zaposlenicima. Cijela naša društvena zajednica treba biti osjetljivija na povrede ljudskih prava tamo gdje se to događa, a država treba učinkovitim zakonima štititi svoje građane, osobito one koji su u slabijem položaju.



Post je objavljen 25.06.2007. u 19:36 sati.