Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/6dark6angels6

Marketing

ČAROLIJE I ČAROBNJACI


U svim mitologijama svijeta spominju se čarobnjaci i čarolije. Oni su sastavni dio svih kultura i narodnih vjerovanja, pa nije ni čudo da je tijekom minulih milenija stvorena cijela lepeza obranbenih sredstava protiv zlih čarobnjaka i čarolija.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

U prošlosti ih je bilo jako mnogo, ali se smatra da su najveći čarobnjaci u povijesti bili judejski carevi Salomon i njegov otac David. Opčenito je vjerovanje da čarobnjaci (magovi) prakticiraju i crnu i bijelu magiju i da uspostavljaju kontakte sa duhovnim bićima, koji izvršavaju njihove zapovijedi. Uz pomoć tajnih formula, učenja i vještina, a služeći se magičnim obredima i magičnim napicima, čarobnjaci su navodno u stanju da utječu na red događaja, te da nanesu nepovratno zlo, čak i da ubiju. Mnoge legende kazuju da su neki čarobnjaci svojim čarolijama uspjevali pretvarati ljude u životinje, a životinjama davati drugačija obličja. U modernim vremenima, čarobnjak bi se mogao nazvati muškom vješticom.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Sanjati čarobnjaka – prijateljstvo
biti čarobnjak u snu – spletke, intrige, javna sramota.

Stoljećima se jerovalo da je odlična zaštita od čarolije drago i poludrago kamenje kao što su: dijamant, ahat, rubin, kristal, jaspis, koral, sardoniks ili karneol.
I određene biljke (bršljan, kumin, miloduh...), kao i zimzelen navodno su štitile od zlih čari i urokljivih očiju, pogotovo ako bi se brale u određenom vremenskom periodu, najčešće, između Velike gospe (15. kolovoza) i Marijina rođenja (8. rujna).
Za odbranu od čarolija pravili su se posebni talismani i amuleti, a tome su služile i amajlije spravljane na osnovu tajnih formula i citata iz svetih knjiga. Križ od tise navodno je štitio od svega što je čovjeku moglo da nanese zlo.
Za skidanje čarolija služile su i određene egzorcističke seanse, a u istu se svrhu koristilo svježe ubrano hrastovo lišće, sol, školjke, golubija krv...
Vjerovalo se da žene koje rode blizance imaju moć spravljanja čarolija.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Post je objavljen 24.06.2007. u 12:26 sati.