Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/antunkauzljar

Marketing

Planiramo li sirotinju?

U jednom ne tako davnom predbožićnom TV dnevniku privukle su moju pozornost dvije vijesti.
Prva vijest odnosila se na otvaranje pučke kuhinje u Splitu. To je novosagrađena pučka kuhinja kapaciteta oko pet stotina obroka dnevno. Dakle grad Split planira u budućnosti dnevno imati pet stotina (a možda i više) beskućnika koji će biti prisiljeni dnevni obrok svojega jela potražiti u besplatnoj pučkoj kuhinji. Čudno!
Zanimljivost pri samom otvaranju kuhinje jest ta što na otvorenje nije došao niti jedan beskućnik, nego su se u njoj na dan otvaranja pogostili gradski vijećnici i poglavari, te predstavnici političkih stranaka. Zanimljivo!
Ja sam mislio da smo mi ostavili daleko iza sebe ideologiju komunizma po kojoj ćemo se svi na zajedničkom kazanu hraniti (sjećam se da su nas neki u prošlosti time plašili). Izgleda da sam se prevario jer evo, upravo je sada došlo vrijeme da se takvi projekti ostvare i ostvaruju se: planski se grade zajednički kazani. Naravno uz Božji blagoslov i pomoć teologa.
Druga vijest iz TV dnevnika odnosila se na misu u kapelici na Marjanu povrh Splita. Vijest kao i svaka druga predbožićna vijest o promidžbi i veličanju katolicizma nije me osobito zainteresirala. Ali prizor, koji sam u tom TV prilogu vidio, nasmijao me je.
Kamera snima kako se ljudi lagano kreću uz brdo prema kapelici. Dvoje, muškarac ćelavog tjemena i žena pokraj njega idu tik jedno uz drugo prigrljeni. Žena nosi kišobran (iako nisam primjetio da pada kiša) i drži ga samo iznad svoje glave a muškarčeva ćelava glava je gola i nenatkrivena.
Prizor mi je bio šaljiv ali pomalo i tužan. Kakva je to kršćanka i katolkinja koja ljubi svojega bližnjeg toliko da nije mogla natkriti njegovu ćelavu glavu? (od kiše ili od sunca) Zaštitila je samo svoju.
Louise Hay kaže: «Naša podsvijest prihvaća sve ono u što odlučimo vjerovati. Život je vrlo jednostavan. Za uzvrat dobivamo ono što dajemo. Držim da je svatko od nas odgovoran za svako dosadašnje iskustvo koje je doživio, bilo ono dobro ili loše. Svaka naša pomisao oblikuje našu budućnost. Svatko od nas stvara vlastita iskustva s pomoću misli koje mislimo i riječi koje izgovaramo. Prihvatite li stav koji ograničava, to će tada ostati vašom istinom. Univerzalna snaga nikada nas ne prosuđuje i ne kritizira. Ona nas samo prihvaća u skladu s našom vrijednošću.»
Ralph Waldo Emerson: «Loš svijet popravit ćemo stvaranjem dobrog svijeta.»
Erc Butterworth: «Sretne veze ne ovise o tome hoćete li pronaći pravu osobu, nego o tome jeste li vi prava osoba.»
Roger M. Keyes: «Čovjek sutrašnjice mora raspolagati sposobnošću življenja sa samim sobom. Time osigurava unutarnju snagu koja tako može ispravno postupiti u materijalnim i međuljudskim odnosima. Plodovi su toga duševni mir i spokoj postojanja.»
Ruth Benedict: «Nitko svijet ne gleda besprijekorno nezamućenim pogledom. Vidi ga obojenog sklopom običaja, institucija i načina razmišljanja.»


Post je objavljen 24.06.2007. u 10:22 sati.