Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kabulskeprice

Marketing

Kebab, vino i keramika

Na jugu Afganistana ubijeno….
Bombas samoubojica se raznio jucer u …

Moguce je da cete ovakve postove citati nekada u buducnosti, ali za danas i za pocetak, nesto potpuno drugacije.

Jucer smo suprug i ja sa nasim afganistanskim susjedima isli na izlet. Na dva sata voznje od prasnog i zutog Kabula, nalazi se Estalif (citaj Istalef), zelena oaza kabulske provincije.
Put nije ugodan. Nakon kratkog dijela asfaltirane ceste kojom se, po zelji, vozi i desnom i lijevom stranom, skrenuli smo na uzani makadam gdje su nam glavni rivali u prometu bili stado ovaca i dva magarca.
Makadam nije jedina neugodnost. Na nevjertovatnim vrucinama, automobili nisu izdrzali. Svakih petnaestak kilometara smo se zaustavljali da na vrele automobilske motore istresemo kantu vode, kako bi trosne Toyote izdrzale naporni put.
Ali kada smo napokon stigli...
Stogodisnje platane bacale su duboku hladovinu, smjestili smo se pored potoka, stavili lubenicu i mango da se hlade u vodi. Susjedi su zaklonili mjesto gdje smo sjedili, da bi se mogli bolje opustiti i zapoceli su rostilj. Ma idila. Nakon plandovanja odlucili smo se otici u selo Estalif pored rijeke. Pored grozdja i vina porizvedenog u ilegalnim kucnim vinarijama mozete kupiti viskokvalitetnu keramiku farbanu prirodnim bojama dobivenim iz azura.
Pravi turisticki raj.

Post je objavljen 24.06.2007. u 07:01 sati.