Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fuzzylogic

Marketing

1975.-1985.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Za osobe kojima je život postao dosadan u zadnje vrijeme, bez da se išta novo dogodilo, nema boljeg nego kad otriju nešto novo.
U zadnjih godinu/dvije bavim se ajmo reći istraživanjem povijesti glazbe. Tok svog tog njuškanja otrkio sam da je razdoblje između 1975. i 1985. veoma plodno novim glazbenim pravcima i da se odigrala glazbena revolucija ravna pojavi Beatlesa.
Upravo u gore spomenutom razdoblju bendovi poput Kraftwerka, The Human League, New Order, Cabaret Voltaire i pojedini izvođači poput Gary Numana stvarali su sjajne pjesme. Mnoge te melodije se i danas često sampliraju pri izradi hitova.
Jučer sam čitajući na wikipediji o povijesti benda The Human League primjetio da se spominje ime Gary Numan. Kliknuo sam na link i vidio da se spominje pjesma “Cars”. Upalio sam DC++, našao pjesmu i skinuo. Premjestio sam je u folder “80e”, sredio tagove i ubacio u playlistu te kliknuo play. Ono što sam slušao sljedeće 4 minute oborilo me sa stolca.
Kakva pjesma!?!
Kakav elektronski zvuk!?!
Kakav synthisizer (zapravo radilo se o Moog-u)!?!
I to je pjesma iz 1980. godine!!! Bože zvuči kao da je jučer snimljena i definitivno je bolja od današnjih house-pičkastih hitova.

Oduševljen, skinuo sam album Gary Numana – Replicas iz 1979. godine. Najveći hit s tog albuma bila je pjesma Are “Friends” Electric. Kad sam je pustio ostao sam šokiran. Majku vam jebem Sugababes, baš ste nju našli samplirati. Kakav je to riff, kakva je to igra s synthisizerima, kakav je to pun zvuk. Ne zvuči primitivno kao većina elektronske glazbe iz tog vremena. Pjesma je genijalna! Dovoljno duga da uživaš i nije dosadno u svojih 5.5 minuta trajanja. Kakav genijalac, svaka čast.

Nevjerojatno je koliko je to razdoblje bilo plodno u glazbenom svijetu.

Pjesme iz tog razbolja koje vrijedi poslušati

1. Kraftwerk – Trans Europe Express (1977.)

2. Gary Numan – Cars (1980.)

3. Kraftwerk – Neon Lights (1978.)

4. Kraftwerk – The Model (1978.)

5. Gary Numan – Are “Friends” Electric (1979.)

6. Donna Summer – I Feel Love (1977.)

7. The Human League – Being Boiled (1979.)

8. The Human League – Don’t You Want Me (1981.)

9. Vanglelis – Blade Runner (End Titles) (1984.)

10. Eurythmics – Sweet Dreams (Are Made Of This) (1983.)




Post je objavljen 23.06.2007. u 10:48 sati.