Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Poteškoće oko EU reformi

Čelnici zemalja članica Europske unije započeli su jučer summit na kojem će se pokušati dogovoriti izgled novog ugovora koji bi zamijenio propali europski ustav. Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je po dolasku na summit da će se zorno saslušati stajališta svih zemalja članica. "Zahtjeve svake zemlje uzimat ćemo ozbiljno i pri tome nećemo raditi nikakve razlike", izjavila je Merkel. Među zemljama članicama postoji suglasnost oko većeg dijela budućeg ugovora, no četiri zemlje postavljaju zahtjeve koji nisu prihvatljivi ostalima. Poljska, Velika Britanija, Češka i Nizozemska, svaka sa svojim zahtjevima, mogle bi blokirati dogovor ukoliko se ne pronađe kompromis. Britanski premijer Blair izjavio po dolasku na summit da svi njegovi zahtjevi moraju u potpunosti biti ispunjeni. Velika Britanija naime ne želi da Povelja o temeljnim pravima postane pravno obvezujući dokument i ne želi dijeliti ovlasti s EU-om u području vanjske politike, unutarnjih poslova i pravosuđa.

Jučer tijekom radne večere započeta je rasprava o prijedlogu njemačkog predsjedništva koji predviđa, uz određene izmjene, zadržavanje najvažnijih dijelova europskog ustava. Prema prijedlogu njemačkog predsjedništva zadržale bi se "inovacije" iz propalog ustava, između ostaloga, uvođenje funkcije predsjednika Vijeća EU-a s dvoipolgodišnjim mandatom, uvođenjem funkcije ministra vanjskih poslova, odlučivanje dvostrukom većinom glasova i smanjenje broja područja o kojima se odlučuje konsenzusom. Rasprava se zakuhala kad je poljski premijer Jaroslaw Kaczynski rekao da bi Poljska, koja danas ima 38 milijuna stanovnika, imala 66 milijuna stanovnika da nije bilo njemačke najezde 1939. godine koja je izazvala drugi svjetski rat, a u samoj Poljskoj genocid nad velikim dijelom njenog stanovništva

Noćas nakon ponoći, nakon završetka prvog dana summita, s poljskim predsjednikom Kaczynskim sastali su se francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i Angela Merkel, kako bi pokušali pronaći rješenje za poljski zahtjev da se promijeni predviđeni način donošenja odluka dvostrukom većinom. Poljski predsjednik izjavio je nakon noćašnjih razgovora da nije veliki optimist.

Prema službenom rasporedu summit bi trebao završiti danas, međutim nitko ne isključuje da bi se mogao produžiti, a mnogi čelnici su otkazali svoje obveze koje su bile predviđene za subotu.

Predsjednik Europskog parlamenta Hans Georg Pöttering jučer je izjavio da bez reformi europskih institucija nijedna zemlja "osim Hrvatske" ne može ući u EU-u.

Njemačka kancelarka Angela Merkel jučer je tijekom sastanka članova Europske pučke stranke, čiji je član i HDZ, također izrazila indirektnu potporu hrvatskom pristupanju EU. Ona je rekla kako je bitno riješiti institucionalna pitanja, jer "kako ćemo 2009. godine, kada Hrvatska završi pregovore, toj zemlji reći da je ona obavila svoj dio posla, a Europa nije obavila svoj?"



Post je objavljen 22.06.2007. u 15:40 sati.