Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cryingplanet

Marketing

Porezni broj

Do kraja ove godine Porezna će uprava odrediti i svim poreznim obveznicima dostaviti porezni broj koji će u budućnosti biti glavni identifikacijski broj građana pred svim državnim institucijama, javnim ustanovama, bankama i drugim financijskim institucijama.

Uhodavanje u 2008.

Cijela 2008. godina proteći će u pripremi, a pravo povezivanje među različitim državnim resorima i razmjena traženih podataka počet će 2009. godine. Kazao je to Ante Žigman, državni tajnik u Ministarstvu financija, na prvoj javnoj prezentaciji uvođenja poreznog broja na kojoj su sudjelovali predstavnici brojnih institucija.

– Uvođenje poreznog broja bit će zahtjevniji proces od izrade samog zakona – kazao je Žigman, a sudeći prema reakcijama predstavnika državnih institucija, godinu dana mogao bi biti i prekratak rok za pripreme, budući da će se sve baze podataka i porezni obveznici morati prilagoditi novom broju. Ivica Mladineo, ravnatelj Porezne uprave, istaknuo je da će po službenoj dužnosti porezni broj dobiti više od tri milijuna poreznih obveznika starijih od 16 godina, dok će ostali dobivati svoj porezni broj na zahtjev.

Djeca na zahtjev

U raspravi su se, međutim, čuli prijedlozi da bi porezni broj trebala dobivati i djeca koja nisu porezni obveznici, ali su korisnici nekih prava (dječji doplatak, olakšice).

– Uvođenjem poreznog broja uvest će se reda u fiskalni i financijski sustav države te smanjiti mogućnost prijevara – istaknuo je Ante Žigman. Dodao je da će porezne vlasti i državne institucije dobiti priliku da prate transakcije i trag novca kojim je stjecana neka imovina. Broj će imati 11 znamenki, s nacionalnom oznakom HR.

Na pitanje predstavnika HUB-a Zorana Bohačeka zašto se nije iskoristio JMBG za povezivanje već se ide u veliki trošak, Žigman je odgovorio da JMBG ima 13 brojeva, a pravila EU nalažu identifikacijski broj sa 11 znamenki. Isto tako, taj broj ne smije otkrivati osobne podatke. Ne zna se točno koliko će stajati uvođenje poreznog broja, ali dio sredstava za taj projekt osiguran je i zajmom Svjetske banke. U početku će se usporedno s novim poreznim brojem koristiti i ostali identifikacijski brojevi, poput matičnih brojeva tvrtki i slično.

– Porezni ćemo broj u početku uvesti gdje to možemo, a onda ćemo ga uvoditi u druge sustave, s obzirom na njegovu korisnost – istaknuo je Žigman. Govoreći kao predstavnik Nacionalnog vijeća za konkuretnost, ekonomist Mladen Vedriš rekao je da bez zadrške treba podržati uvođenje poreznog broja jer su ciljevi zbog kojih se on stvara neprijeporni. Jučerašnje sugestije poslužit će i za dovršenje zakonskog prijedloga koji će uskoro biti dan Vladinim tijelima.

vecernji.hr


GLAS NARODA

"Porezni broj bi trebali imati samo clanovi vlade i svi koji rade u upravnim i nadzornim odborima i raznim komisijama, poreznici i oni čiji izdaci su sumnjivi u usporedbi sa primanjima...Ovo je samo zamagljivanje stvarnih kriminalca i dokaz da je mafija infiltrirana u drzavne organe."

"Si moraju broja dobiti,kak telci markice na vuha. I svinje iste tak. I već nema zafrkancije. Mam znaš od kud je telec došel, kad mu broja vidiš. Ljudem treba broja, na ruku istetoverati kak logorašem, kaj ga nebudu mogli zbrisati i skriti. Onem bogatem, ga deti na skupe aute , meste tablic i na jahte i mam bume znali da ga je poštene kupil , pak budu si zadovoljni, a največ šuker.Ali ne onaj kaj je nogometa igral i teri je 500 kun poreza platil svoje horvatske države, već onaj debeli kaj je pri blagajni, kak i onaj iz diznijevog crtaća, kaj sedi na kupu željeznih dolara i prosi za sendvić. Lopovi i tati budu prek noći bez posla ostali , tak da nam ni milicajce več nebude treba i onda ne ni Kirina i već mu se nebudu ljudi smejali kaj nezna dvije rečenice povezati....itd. Ovak ili onak, si bumo imeli jake velike koristi od broja. Se mi se čini."

"Možda u EU nalaze 12-o znamenkasti broj ali u tom broju se nalaze osobni podaci i to datum rođena 8 brojeva, a 4 su brojevi socijalnog osiguranja što se isto i kod nas moglo napraviti i isto tako imaju porezni broj, koji se nigdje ne koristi kao identifikacijski broj. Ali kako bi nas drugčije kontrolirali mislim da je ovaj por.broj trebalo samo uvesti za političare i tako sto bi bio javan da svaki građanin može vidjeti kako rastu akcije kojeg politićara. Usput rečeno šta će ljudima koji žive izvan RH porezni brojevi kad svoje porezne obaveze ostvaruju u državi u kojoj žive."

Nisu nam ni u državi svi ovce smijeh



Post je objavljen 22.06.2007. u 20:00 sati.