Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sickofitall

Marketing

Krešimir Žanetić – Biokovo: Najljepše Fotografije

np Aghora – Formless LP

Image Hosted by ImageShack.us

Monografija planine Biokovo našeg makarskog fotografa Krešimira Žanetića je upravo izašla iz tiskare, a tim povodom sam obavio kratki razgovor o knjizi - idejama i realizaciji, vizualno vrlo efektnog projekta, i, što je za ovakve publikacije dosta bitno, prodajno vrlo povoljnog književnog artikla.

Image Hosted by ImageShack.us

- U jeku mog guranja u raznorazne novine i medije, negdje prije pet godina – priča kao inače vrlo smireno Žantić - palo mi je na pamet da bi trebalo ući u jedan dugoročan projekt, ne klasični novinarski koji samo radio tada a podrazumijeva 'rad na brzinu', već nešto potpuno temeljito, dakle, proizvod koji bi zadovoljio konkretno mene kao kupca. To mi je bila osnovna ideja kako krenuti u posao čiji plod evo danas držim u rukama. Sasvim se slučajno tada dogodilo poklapanje moje ideje i promidžbe Parka prirode Biokovo, a nakon razgovora s prijateljem i dizajnerom Dominkom Bucom Glučinom, odlučujemo se nas dvoje za realizaciju ove knjige, i po prvi put je zajedničkim snagama potpisujemo imenom – Studio 'Duplo Više'. Naime, sama budućnost studija ovisi od ovog pionirskog projekta i uspjeha prodaje knjige 'Biokovo'. Ako sve pođe kakao treba, naša radna tendencija je usmjerena ka razvoju daljnjih ideja slične tematike, vezane za marketing, turizam i ostale vizualne promidžbe – o planovima studija 'Duplo Više' ili znakovima 'X2' kazao je novinar dnevnika 24sata Krešimir Žanetić.

Image Hosted by ImageShack.us

Naime, u proteklih pet godina Žanetić je proveo oko 200 radnih dana snimanja na Biokovu, a uspješnost - zadovoljavajuća fotografija – postigne se u prosjeku svakih deset dana. – Snimao sam za vrijeme svih godišnjih doba i za vrijeme svih mogućih vremenskih uvjeta, od ekstremne hladnoće, kiše i snijega, za vrijeme hladne bure, lijepih proljetnih i ljetnih dana; ma skoro svaki vremenski trenutak koji prolazi ova planina koje se nadvila nad mojim rodnim gradom Makarskom sam obilježio okom kamere. To je, naime, još jedna ključan detalj monografije – prikazati planinu potpuno autentično. Pokazati je onakvom kakva ona jest. Bez ikakvih modificiranja i konfekcijskih prilagođavanja. Također, za vrijeme snimanja nisam koristio nikakve 'čeke', na nikakav način nisam utjecao na prirodu – zagadio je, uzurpirao ili namještao nekakve zamke za životinje. Sve je argumentirano 'iz šetnje' – govori Žanetić i spominje se kako je pratio sedam, osam dana jedno stado muflona koje je na kraju uspio slikati u vrijeme najžešće borbe dvaju mužjaka s nekih pedesetak metara udaljenosti. Dodao je također da bi se knjiga mogla slobodno zvati 'Traženje surog orla' za kojeg mu je trebalo više od 73 dana da ga konačno uhvati svojim dalekometnim objektivom. – Nakon 73 dana sam više prestao brojati dane iščekivanja orla – kroz smijeh će Krešo – kojeg sam ipak na kraju uspio 'uhvatiti' u zraku, ali ne i na zemlji

Image Hosted by ImageShack.us





Dakle, krajem idućeg tjedna će se u prodaji naći ova knjiga po, za ovakvo izdanje, vrlo prihvatljivoj cijeni od 80tak kuna. Format je 22x22, a sadrži 100tinjak fotografija na 96 stranica u boji. Krešo je ovaj put preuzeo i ulogu autora teksta, tako da uz sve fotografije, potpisuje i kratko štivo prisutno u monografiji planine Biokovo. Bravo Šešo! :)



Post je objavljen 21.06.2007. u 18:22 sati.