Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/musikforyouandme

Marketing

Č O K O L A D A

Proizvodnja čokolade
Čokolada je poslastica koja se dobiva miješanjem kakaove mase s većom ili manjom količinom šećera. Najčešće na tržište dolazi u obliku pločica. Ime potječe iz vremena kada se čokolada više pila kao napitak iz riječi Xocóatl ili chocolatl (xoco što znači gorko i atl voda), od čega se dalje proširila po drugim indoeuropskim jezicima, pa je ušla u engleski kao chocolate, njemački schokolade, francuski Chocolat. U danapnjem nahuatlu zove se xocoltl.
Plod drveta kakaovca (lat. Theobroma cacao ili hrana bogova) daje osnovnu sirovinu u proizvodnji čokolade, to je kakao (u astečkom cacaotl), neugledna je biljka što raste u tropskoj šumi od južnog Meksika do bazena Amazone.

Sadržaj
1. Povijest čokolade
2. Najvažniji sastojci u 100 g čokolade
3. Vrste čokolade
4. Zablude o čokoladi
5. Potrošnja čokolade po državama
6. Vanjske poveznice

Povijest čokolade
Pretpostavlja se da su Olmeci još prije 2600 godina kuhali čokoladnu smjesu. Visokorazvijena civilizacija Maja imala je i boga (Ek Chuah) zaduženog za čokoladu, a zrna kakaovca bila su prihvaćena kao sredstvo plaćanja. Sa svojih putovanja po Južnoj Americi Kristofor Kolumbo je donio na španjolski dvor i sjeme kakaovca, ali nije pobudilo nikakvo zanimanje. Tek će španjolski konkvistador Hernán Cortés kada krene u osvajanje Južne Amerike i uništavanje tamošnjih civilizacija probati Xocolatl, toplu kakaovu tekućinu koju mu je ponudio astečki vladar Montezuma u golemim zlatnim peharima.
Asteci su čokoladni napitak pili zagrijan i bez trunke slatkoće, ali su dodavali začine poput vanilije i čilija, a tek će Europljani od čokolade napraviti slatkiš. Španjolski redovnici su prvi u Europi pripravljali čokoladu, još uvijek tekuću, počeli su dodavati šećer i cimet, ali tajnu nisu mogli dugo skrivati.
Čokolada kakvu poznajemo danas je novijeg nadnevka i to zahvaljujući Nizozemcu Conradu J. van Houtenu, koji je 1828. g. patentirao hidrauličnu prešu koja je mrvila zrna kakaovca iz kojeg je nastao kakao prah. Englezi (Joseph Fry) su 1847. g. otkrili kako taj prah miješati sa šećerom i rastopljenim kakao maslacem te je takva nova čokolada postala ubrzo omiljena i bila je to prva čokolada za jelo. Švicarac Daniel Peter je eksperimentirao s mlijekom kao sastojkom u čokoladi i uspio je proizvesti prvu mliječnu čokoladu 1875. g.
Dalje su Švicarci usavršavali proizvodnju čokolade i 1879. g. Rudolf Lindt (Lindt je danas jedna od najpoznatijih tvornica čokolade) je napravio čokoladu koja se topila u ustima (poznata i po nazivu "chocolat fondant").
Najvažniji sastojci u 100 g čokolade
• bjelančevine 10 g
• masnoće 27 g
• ugljikohidrati 54 g
• balastne tvari 9 g
• kalij 400 mg
• magnezij 300 mg
• fosfor 250 mg
• kalcij 100 mg
• natrij 12 mg
• željezo 3 mg
• teobromin 500 mg
Čokolada osim toga sadrži:
• Triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja sudjeluje u proizvodnji neuroprijenosnika serotonina, a lagano topljenje čokolade na jeziku potiče lučenje endorfina (prirodnih hormona sreće), koje tijelo prirodno proizvodi i za vrijeme vođenja ljubavi.
• Anandamid, prirodni opijat, ali u malim količinama
• Feniletilamin, tvar koja se nalazi u mozgu, posebno kod zaljubljenih osoba, a pretvara se u dopamin u centrima za zadovoljstvo, dijelu mozga gdje se inače doživljava i orgazam.
• Visoke količine antioksidansa, koje pridonose smanjenju rizika od narazličitijih bolesti pa i raka. Tako flavonoidi koji se nalaze u svim biljnim proizvodima, daju trpak okus i onemogućavaju oksidaciju masnih tvari u krvotoku i arterosklerozu (začepljenje arterija).
Vrste čokolade
Bijela čokolada u 100 g sadrži:
• kakao maslac 28 g
• mlijeko u prahu 26 g
• šećer 46 g
Mliječna čokolada u 100 g sadrži:
• kakao 12 g
• mlijeko u prahu 22 g
• šećer 48 g
• kakao maslac 18 g
Gorka čokolada u 100 g sadrži:
• kakao 48 g
• kakao maslac 4 g
• šećer 48 g
Zablude o čokoladi
• "Uzrokuje karijes" - Nedostatak higijene uzrokuje propadanje zuba i bilo koja hrana koja sadrži fermentirajuće ugljikohidrate, a zapravo neke tvari u čokoladi usporavaju kvarenje zuba.
• "Uzrokuje akne" - Niz istraživanja dokazao je da se jedenjem čokolade ne povećava broj akni.
• "Deblja" - Kao i svaka hrana u pretjeranim količinama i čokolada deblja, ali kockica, dvije sprečava prejedanje u krizama i zadovoljava želju, bitna je umjerenost.
• "Ima puno kofeina" - U kockici čokolade znatno je manje kofeina nego u šalici kave, čaju ili kola napitcima.
• "Povećava razinu kolesterola" - Kakao maslac, tj. masnoća iz zrna kakaa, unatoč visoko zasićenim masnoćama ne podiže razinu kolesterola u krvi. Stearinska kiselina, jedna od glavnih masnih kiselina u kakao maslacu, drugačije se iskorištava u tijelu i može sniziti razine kolesterola u krvi.
Potrošnja čokolade po državama
Potrošnja čokolade po glavi i po kilogramu za 2003. godinu
Švicarska: 9,6
Austrija: 9,4
Irska: 8,8
Norveška: 8,7
Velika Britanija: 8,6
Njemačka: 8,37 (2004.)
Danska: 7,7
Belgija: 7,0
Švedska: 7,0
SAD: 5,4
Francuska: 4,6
Nizozemska: 4,4
Italija: 3,4
Grčka: 2,1
Japan: 1,8
Španjolska: 1,5
Brazil: 0,8

Image Hosting by Picoodle.com Image Hosting by Picoodle.com Image Hosting by Picoodle.com Image Hosting by Picoodle.com

Post je objavljen 19.06.2007. u 21:35 sati.