Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenjak

Marketing

Nimfoleptove* ponoćne meditacije

- Što bi to mogla biti ljubav?
- Ne znam.

- ? Ali ti sve znaš o tim općenitostima, ako ne, onda se bar praviš. Pa zar te majstori magije i gurui meditacije nisu naučili nekom dobrozvučećem odgovoru?
- Ma, jesu, ali me je sramota to i ponoviti.
- Zar ni jedan?
- Naprimjer, Franjo kaže da je ljubav osjećaj širenja u srčanoj čakri koji se postiže buđenjem zmije kundalini od tabana i prepona sve do tog predjela. 'Onda seksualna energija udara u tiroidnu žlijezdu i tamo se širi. U nastaloj ekstazi čovjek može raditi i stvarati danima i noćima'.

- Ma dobro, nisam te to pitala. Šta je sa ljubavlju muškarca i žene?
- Jedna poetesa mi je objasnila kako voli samo zaljubljenost, dok joj je ljubav dosadna i opterećujuća. Nisam je isprva razumio. Sad da. Zaljubljenost je kick, high, droga, inspiracija, opčinjenost. Ljubavna veza je nešto drugo.
- Šta drugo?
- Zbir dvaju neuroza ili sklop dvije psihoze, u gorem slučaju. Što su osobe više ranjene životom to su ovisnije jedna o drugoj i to je veza čvršća. Ako tome dodamo i financijsku ovisnost, eto dugogodišnje veze.
- Pričaš sranja. To još uvijek nema nikakve veze s ljubavlju. Uzmimo da je tako - zaljubljenost je kao drogiranje, opojno ali bezizgledno, a veza uklapanje dvaju nepravilnosti. A šta je onda ljubav?

- Ljubav je punina srca, sklad četiri elementa. Vatre, Vode, Zraka i Zemlje. Empedoklo je pjevao kako je spoj tih elemanata Sfaira, savršeno geometrijsko tijelo, potpuna ljubav. U prijevodu, osoba je spremna za ljubav ako je uspjela uskladiti četiri elementa osobnosti, voljni, emotivni, intelektualni i konkretno materijalni. Onda joj je srce puno, i može sijati. Inače, dolazi do nesklada elemenata, a on se zove mržnja.
- To znači da su ljubav i mržnja slični? I da micanjem jednog elementa iz ravnoteže ljubav postaje mržnja?
- Da.

- Uh, to zvuči mračno.
- Ne, jer svemir voli biti u harmoniji. Elementi se žele ujediniti. Svijet teži ljubavi. Vrijedno je samo Jedno. U njemu je sve. 'Hen To Pan'.
- Misliš?
- Nadam se svim srcem.


* 'Naše šume i naše vode još uvijek su pune povotkinja i gorskih vila, ali treba biti nimfolept, vilenjak, pa da vam u duši zadodlaju i uhvate kolo kao zlatne zvijezde oko srebrenog mjeseca.' (Napisao Matoš, a citirao i na to me podsjetio Car Nemanja)

Post je objavljen 18.06.2007. u 02:35 sati.