Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Tko će sutra gospodariti hrvatskom obalom?

PLAVI FORUM
ODBOR ZA ZAŠTITU JADRANA OD NEKONTROLIRANE URBANIZACIJE

(mreža ekoloških i zavičajnih udruga s Jadrana)
Tel. 098 329 923, fax 051 869 270

PRIJEDLOG ZAKONA O PROSTORNOM PLANIRANJU I GRADNJI NASTAVLJA POLITIKU UBRZANE RASPRODAJE PROSTORA

Jeftinim populističkim trikovima o pojednostavljenju gradnje, Vlada RH pokušava sakriti goruće političko i ekološko pitanje u državi: tko će sutra gospodariti hrvatskom obalom? Iako smo se prije tri godine iskreno ponadali da će HDZ-ova politika stati na kraj divljanju u prostoru (otvoreno smo dali i političku podršku), kako je vrijeme odmicalo bilo je sve očitije da su građani opet prevareni, a ovim Prijedlogom Zakona definitivno su se potvrdile crne slutnje da Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva provodi interese krupnog kapitala.

Prijedlog Zakona od 350 članaka ničim konkretno ne određuje održivost, dinamiku i uvjete trošenja hrvatske obale iako je to ključno ekološko i političko pitanje. Umjesto da nam ponude jasno i strogo provođenje načela zapadne demokracije, prijedlog Zakona nam nudi beskrajni birokratizam koji će samo povećati neučinkovitost i korupciju, a političkoj proizvoljnosti omogućiti da i dalje dominira nad strukom i općim dobrom u neograničenoj i neopravdanoj potrošnji prostora.

Zanimljivo da iako tekst Zakona preuzima Uredbu, nije preuzet članak 4. koji dozvoljava proglašenje novih turističkih zona tek nakon što su postojeće izgrađene preko 80%, kao ni članak 7. koji izričito zabranjuje gradnju apartmana za tržište i kuća za odmor u turističkim zonama.
Očito se Vlada nije uspjela suprotstaviti mešetarima i građevinskom lobiju, već je morala dozvoliti sada legalnu gradnju apartmana i kuća za odmor u turističkim zonama! Isto tako, opravdano sumnjamo da će članak 121. Prijedloga Zakona kojime se utvrđuju uvjeti parcelacije ubrzati pojedinačnu rasprodaju objekata u turističkim zonama što se već događa diljem Jadrana. Izgleda da je ovaj Zakon priprema za najavu stotine tkz. turističkih investicija koje su krinka za najobičniju stanogradnju. Osiromašeno stanovništvo vjerovalo je barem da će se otvarati radna mjesta u turizmu, no sada se i taj argument pokazuje kao velika prevara: apartmani i vikendice ne donose radna mjesta! I što najviše boli, siromašni stanovnici će najvećim dijelom financirati infrastrukturu, a sve radi punjenja džepova lokalnih županijskih i općinskih moćnika. Neprihvatljivim dijelom Prijedloga Zakona smatramo i čl. od 137. – 176.

kojima se odluke o oduzimanju imovine (nekretnina) spuštaju na lokalnu razinu pružajući mogućnost političke odmazde nad političkim neistomišljenicima i lokalnim stanovništvom koje ima nekretnine na atraktivnim lokacijama. Umjesto toga, neohodno je potrebno da lokalne samouprave otkupljuju zemljišta i daju pravo građenja, dugoročno osmišljavajući svoj razvoj, a ne prodajući najvrednije lokacije kao što je kod nas uobičajeno.

Nakon ovoga moramo reći da Hrvatska nema više Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, već samo Ministarstvo graditeljstva. Zato predlažemo Vladi RH i premijeru Sanaderu da hitno sastavi Ministarstvo Zaštite okoliša i prostornog planiranja kako bi pokušali pružiti otpor planiranom barbarizmu koji uništava hrvatski prostor, devastira i rasprodaje obalu.

Ponoviti ćemo zastrašujuće podatke koji nikako nisu jasni ministrici Dropulić, iako proizlaze iz javnih dokumenata Ministarstva. Uzimajući u obzir nepostojanje efikasnih prostorno-planskih mehanizama za kontrolu potrošnje prostora, tendencije nekontrolirane izgradnje i spori razvitak selektivnih oblika turizma, prema sadašnjem scenariju proizlazi da će na Jadranu za manje od petnaestak godina dobiti novih 3.000.000 vikendaša iz Evrope koji će dolaziti u svoje neoporezovane stanove i samo oko 500.000 potencijalnih kvalitetnih kreveta od kojih se nažalost dobar dio neće realizirati jer će u međuvremenu naša obala biti preopterećena i izgubiti atraktivnost, a stanovništvo će svoje gospodarske aktivnosti morati potražiti negdje drugdje. U prilog ubrzanih procesa potrošnje prostora ide i odredba da će se bez građevinskih dozvola moći graditi građevine do 400m2 što će se uglavnom iskoristiti za gradnju vikendica. Na lokacijama Jadrana će se uz sve to , kako se vide tendencije, bez jasnih strateških planova, locirati predimenzionirane infrastrukture za globalne potrebe.

Tražimo od Vlade RH da hitno povuče ovaj prijedlog Zakona i da organizira kvalitetnu i dužu javnu raspravu jer zakoni se ne pišu za Evropu već da bi dugoročno zaštitili naše interese i ovu zemlju koju zovemo Lijepom našom.

Za Odbor i Plavi forum:
dipl. ing. Zlatko Burić, Šolta – 098 965 90 11
prof. Damir Franolić, Malinska – 098 329 923
arh. Bruno Poropat, Rovinj – 098 170 78 78
kap. Đana Fio, Hvar – 091 58 22 22 1


Post je objavljen 17.06.2007. u 13:15 sati.