Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/circleoffear

Marketing

Ja i gitara...

Prije par mjeseci sam naučila svirat gitaru, a prva pjesma koju sam naučila je bila od Deep Purple-Smoke on the water. Moram priznat da i nisam tako loša, al to mi je tak... početničko! heh smijeh

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Deep Purple je naziv britanskog sastava, ali također i ime pjesme jazz skladatelja Petera DeRosea, od koje je grupa uzela ime. Bili su jedni od prvih hard rock bendova a smatraju se utemeljiteljima heavy metala.

Pa evo vam malo o njihovoj povijesti, preporučam da pročitate!

Godine 1968 nekoliko mladića se skupilo kako bi oformilo bend. Ritchie Blackmore, mladi gitarist koji je došao iz Hamburga gdje je svirao u malim klubovima, predložio ime Deep Purple prema imenu omiljene pjesme njegove bake u izvođenju Nino Tempoa i April Stevens. U početku su se članovi benda sramili svojeg imena, ali kasnije, kad su ga vidjeli na oglasima pokazalo se prilično dobrim. Članovi benda su došli sa raznih strana britanske pop i rock scene. Klavijaturist Jon Lord i basist Nick Simper su svirali u bendu pod imenom Artwoods i Flowerpot Man. Bubnjar Ian Paice i pjevač Rod Evans su bili bivši članovi benda Maze, dok je Ritchie Blackmore upravo bio proveo nekoliko godina u Outlawsima. Prvi nastup je bio u Danskoj, gdje su bili pozvani kao nasljednici The Flowerpot Man-a, benda koji je tamo bio popularan zbog svog hit-singla.

Nakon skandinavijskog iskustva, u travnju 1968., bend se vratio u Englesku i ušao u studio ne bi li snimio svoj prvi album. U to vrijeme bend se bavio obrađivanjem pjesama popularnih autora, kao što su Beatlesi, Ike Turner, Joe South i drugih. Stoga su odlučili da snime svoju inačicu Joe Southove pjesme Hush koja je bila zapažena na top listama u SAD. Grupa je provela dva dana u studiju kako bi snimila album Shades of Deep Purple. Na svoje zaprepaštenje Hush je postala velika uspješnica u SAD.
U međuvremenu, bend je snimio svoj treći studijski album nazvan po bendu. Nakon nekoliko nastupa u Engleskoj početkom 1969. i pojavljivanju na BBC-u, DP su ponovo otišli u SAD kako bi dovršili turneju. Neke od BBC sesija se mogu naći na nekoliko bootlega ( BBC Stew, In Perfect Harmony...), koji pokazuju koliko je drugačiji bio novi stil za koji se grupa opredijelilia. Bend je korak po korak spremao nove pjesme za snimanje. U ovo vrijeme, bend je ulazio u studio puno puta na dva-tri dana kako bi snimao pojedine pjesme.Početkom sedamdesete bili su skoro dovršili snimljeni materijal, i u svibnju je izdan čuveni album, Deep Purple in Rock koji je istovremeno plasiran visoko na top listama, te je bendu široko otvorio vrata u Europu i UK. Usporedo sa slljedećim hit singlom, Black Night, album je odlično prodavan i bend je postao sinonim za novi zvuk - Hard Rock. Speed King i Child in Time su prekrasne pjesme sa odličnim solažama u kojima se potvrđuje vještina kojom su baratiali članovi benda. No i ostale pjesme na albumu su bile inovativne, sa snažnim rifovima, creativnim stihovima i interesantnim aranžmanima. Neke od ovih snimki postoje na BBC Stew i In Perfect Harmony bootlezima. Bend je bio uzbudljiv i snažan. Ritchie je jednom izjavio:"...ako nije uzbudljivo, nije dostojno albuma". Tisak je također bio na strani benda svojim povoljnim kritikama! Sa ovom turnejom se završio jedan veličanstveni period. Bend su napustili izvrsni pjevač čiji je glas bio jedno od glavnih obilježja benda, te tehnički primjeren i inventivan basist, koji su skupa sa ostalim članovima benda ispistali zlatne stranice povijesti Deep Purplea. Nitko nikada više neće dospjeti do tog nivoa više.





Post je objavljen 16.06.2007. u 14:48 sati.