Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/herostrat

Marketing

Obespravljeni

Već godinama, početkom turističke sezone, ponavlja se u Dubrovniku ista priča oko pristupa hotelskim plažama. U nakani da svojim gostima omoguće mir i ugodu, vlasnici-okupatori privatiziranih hotelskih kuća, dovijaju se na različite načine kako bi stvorili male, privatne oaze u kojima neće biti pristupa odvratnim domorocima.
Najnoviji slučaj vezan je uz nekadašnji hotel Neptun (vidi sliku: ružni socijalistički neboder na Babinom kuku) koji je, u međuvremenu, promijenio ime u mnogi prikladniji i pamtljiviji – Importanne Resort.

- A gdje se ti kupaš?
- Na plaži hotela Importanne Resort.

«Ispod Neptuna» je tako seljoberski; morate priznati da je ovo puno više… hoch, zar ne?

Uglavnom, nevidljivi netko koji pokreće konce ovog igrokaza, godinama pokušava, na različite načine, ostvariti zacrtano. Najprije je stavljena ograda na mjestu ispred bazena sa kojega su generacije dubrovčana naučili skakati u more. Potom je zatvoren glavni ulaz na plažu eda bi se prolazilo kroz hotelski restoran. Obrazloženo je to potrebom da se uvede više reda. Konačno, postavljeni su istaknuti natpisi o zabrani kupanja u bazenu za one koji nisu gosti hotela. Ali dobro, ova posljednja mjera baš nas i nije pogodila, mi se u bazenima ne kupamo.
Konačno, ovih dana, na ulazu na plažu osvanuo je Kerber krvavih očiju (mislim da ih službeno zovu «zaštitari») koji zabranjuje prolaz svima osim gostima hotela. Bilo kakvo negodovanje izlišno je jer Kerber samo radi svoj posao «a vi ako ste nezadovoljni žalite se direktoru». Naravno da direktora nema, do njega ne mogu doći ni novinari koji su tražili očitovanje u novonastaloj situaciji.
A riječ je zapravo o tome da hotel Nep…pardon, Importanne Resort NEMA skupu, zatvorenu koncesiju kojom se ipak može ograničiti pristup plaži. Jedinu koncesiju koju imaju je ona koja se odnosi na iznajmljivanje suncobrana, ležaljki, malih crnaca koji pohotne babe mašu palminim granama i što ja znam za što još. Međutim, nemaju pravo nikoga spriječiti u pristupu pomorskom dobru i to je bit cijele priče.
Naravno da županijske inspektore za ove banalnostI živo boli kurac a isti slučaj je i sa gradskom vlašću. «Ne'š ti problema, ne može pristupiti plaži».
Sličnim ili istim metodama služi se i većina drugih hotelskih kuća na dubrovačkom prostoru i u tome prolaze nekažnjeno. Krupni kapital je to brajko. Za to smo se, jel'te, borili. Ne mo'š ti sad nečije privatno vlasništvo..bla-bla.
Da mi je netko, prije 20 godina, rekao da ću se do najbliže, prihvatljive plaže morati voziti 15-20 km rekao bi mu da je….štajaznam…Srbin, recimoJ Ali takva je situacija. Alarmatna.

Sve ovo povezano je i sa famom koja godinama egzistira u Gradu kako od Dubrovnika treba stvoriti (i ne samo stvoriti nego on to već jest) eksluzivnu turističku destinaciju. To je takav mjehur od sapunice koja će morati pući kad-tad ali za sada, izgleda da nitko relevantan nema snage reći da je Car gol. Samo, hoće li tada biti kasno? Tko će tada odsjedati u precijenjenim i skupim hotelima s 5 zvjezdica? Ali dobro, možemo mi to smanjiti i na 3; naši rušilački nagoni nikad nisu bili upitni.

U međuvremenu, predlažem gradskim vlastima da poviše Srđa, na mjestu gdje će se graditi (opet) ekskluzivni golf tereni (barem dok to zaista ne zaživi) izgradi izbjeglički kamp kamo bi se starosjedioci (ne ti stari) mogli povući u ljetnim mjesecima, da ne smetamo turistima. Pa što, znate li vi da je gore na Srđu, sigurno 3-4 stupnja hladnije, gore uvijek lagano pirka vjetar. Sve je to ionako u našem interesu.

Pun mi je kurac zagovaranja revolucije a pun mi je kurac i vas kojima je pun kurac mene koji brontulam o stvarima za koje vas boli kurac. Ali ja sam morao ovo napisati. Shvatite.

A sad, ko vas jebe, idem na sastanak na direktorom jednog renomiranog, obnovljenog hotela na Babinom kuku.


P.S. Da bih preduhitrio pitanja takvog tipa, ovo gore na slici, u desnom kantunu, zaista je top. Star i zahrđao istina ali takva je i želja dubrovčana da bilo što promijene. Shvatite :)
P.P.S. Vi, blogeri solidarizirajte se i bojkotirajte Hotel. Širite vijest dalje preko svoje mjesne zajednice i župnog ureda. Iako ste ove godine svi željeli doći i odsjesti u sobama za par stotina eura po danu, ipak nemojte. Pođite negdje drugo. Učinit ćete uslugu sebi ali Bogumi, i meni ;) Uglavnom, pokažite se na djelu. Nismo li uostalom, mi Blogeri - kako to reče gosp. Babl-čovjek vadičep sreće - SNAGA? Buaahaha


Post je objavljen 15.06.2007. u 10:11 sati.