Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Neznanjem protiv korupcije

Zdravko Livaković, Božidar Kalmeta i Danijel Miočić (photo by 24sata)
Ivo Sanader je prije neki dan gostovao u emisiji „Total-specijal“ Media servisa na Obiteljskom radiju. Pri tome je između ostalog izjavio da će temelj programa HDZ-a biti gospodarstvo i borba protiv korupcije. Izjava kakvu bi samo poželjeli, prava predizborna. No koliko je onda blizu istini možda najbolje možemo vidjeti iz teksta kojeg je objavio Feral.

Feral je još krajem rujna 2005. godine objavio tekst o svojedobnim podzemnim aktivnostima sadašnjeg ministra mora, turizma, prometa i razvitka Božidara Kalmete i njegovih jarana, a vezano uz ubiranje harača namijenjenog financiranju bijega haaškog optuženika Ante Gotovine: te Feralove informacije nitko nije demantirao, niti se itko na njih osvrnuo, no policijska istraga o iznuđivačkim rabotama Kalmetina dugogodišnjeg vozača Danijela Miočića, kako izvještavaju mediji, počinje se baviti i rečenim segmentom djelovanja moćnog zadarskog kruga čiji je šef ministar Kalmeta.

Ovaj list je, podsjetimo, pisao kako je ekipa iskusnih zagrebačkih i zadarskih policijskih inspektora – istražujući mrežu Gotovininih pomagača – od konca 2001. do potkraj 2003. godine prikupila nekoliko stotina stranica materijala o kriminalnim poslovima Božidara Kalmete i njegovih bliskih suradnika: od prisiljavanja uspješnijih zadarskih poduzetnika da izdvajaju masne svote za odbjeglog Gotovinu, preko mutnih poslova s gradskim zemljištem u Zadru, do tijesne suradnje sa sumnjivim bankarskim i građevinskim lobijima. Napisali smo tada i da su istražitelji bili došli do utemeljenih spoznaja da su skupljači harača za Gotovinu dobar dio prikupljenog novca zadržavali sebi i investirali ga u vlastite poslove, a upravo je to element kojim sad barataju i policajci što provode istragu protiv Kalmetina vozača Miočića i njegovih drugova ucjenjivača.

Kad se HDZ, na samom isteku 2003., vratio na vlast, podaci o kriminalnom djelovanju Kalmetina zadarskog kruga spremljeni su u bunker, a policijski načelnici i inspektori koji su bili uključeni u prikupljanje podataka raspoređeni su na nebitna mjesta u Ministarstvu unutarnjih poslova ili su čak i suspendirani zbog izmišljenih grijeha. Premda se aktualne istražne radnje doimaju ozbiljnima, opravdano sumnjamo da će bunkerirani "dosje Kalmeta" biti vraćen u život i da će mu, uoči parlamentarnih izbora, biti posvećena nužna istražiteljska pažnja.

I. ĐIKIĆ


Danas Božidar Kalmeta izjavljuje kako nema pojma, da je iznenađen, da se nikad nije pitao otkud njegovom vozaču kuće, pekara s 24 zaposlenih i na kraju krajeva zašto jedan takav uspješan poduzetnik radi kao vozač? Kolumnist Jutarnjeg lista, Nino Đula napisao je jedan zanimljiv komentar na tu temu, a ovdje prenosimo samo jedan dio.

Pokojni Ivica Račan htio je i na samrtnoj postelji vidjeti svog vozača Iveka i tajnicu Ljubicu: bili su s njim svakog dana, godinama, u različitim situacijama, znali su puno o njemu, logično, i on o njima. Zbližili su se jer, zbog povjerenja i odanosti, šef i njegovi osobni asistenti ne mogu često ostati samo kolege na distanci, nego i prijatelji, na nekoj razini.

Za one koje, recimo, poznaju Antu Đapića, taj im je političar neodvojiv od njegova vozača Franje, neki kažu najbližeg Đapićevog suradnika.

Vozači čuju mnoge tajne, eto zašto ih njihovi poslodavci žele dovoljno dobro poznavati.

U redu, možda je ministar Božidar Kalmeta oduvijek bio tako neopterećen i bezbrižan pa ga uopće nije zanimalo ništa o vozaču Danijelu Miočiću koji je, zbog te zamišljene Kalmetine nonšalantnosti, održao dojam o sebi kao o čestitom čovjeku, sve dok ga jednog dana, nakon trinaest godina vozanja Kalmete, policija nije pritvorila, i to zbog sumnji da reketari.

U malom gradu kojim je vladao, Kalmeti nitko nije prišapnuo o Miočićevom glavnom sporednom poslu? Moguće.

Međutim, kad političaru na položaju promaknu tako važne informacije i kad on o čovjeku kojega poznaje najmanje 13 godina sada ima reći samo “stvarno ne znam”, onda i bez indicija o ministrovoj eventualnoj umiješanosti u nezakonite poslove, pitanje Kalmetine političke odgovornosti jednostavno mora biti postavljeno.

Pa nije samo Kalmetin vozač danas u pritvoru. Tamo je i sin ministrovog dobrog prijatelja, opet zato što se sumnja da je utjerivao novac. U Kalmetino ministarstvo ušli su policija i USKOK, a ministar i dalje smireno odgovara “nisam imao pojma”…

Cijeli tekst pročitajte u Jutarnjem listu.

Post je objavljen 15.06.2007. u 09:46 sati.