Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poucneprice

Marketing

Božije zadovoljstvo nema cijenu

U podnožju jednog brda živjelo je pleme Benu Abs. Allah im je dao sve što se moglo poželjeti. Imali su hrane napretek, zemlja je bila plodna i dovoljna za sve ljude i životinje. Stoka je imala dobru ispašu, a vode su tekle na sve strane. Usto, ovo je pleme bilo jako imućno. Jednog dana dio stoke izašao je iz tora i otišao u planinu. Starješina plemena odluči potražiti stoku. Tako je proveo tri dana u šumi i na planini. Za to vrijeme pala je obilna kiša i stanište plemena pokupila je jedna velika bujica s planine koja je sa sobom nosila stijene, drveće i ogromno kamenje. U trenutku kada su spavali, naišla je silovita poplava, srušila njihove domove, probila u kuće i sve stanovnike usmrtila. Istu sudbinu doživjele su životinje, kuće, kao i svako dobro na tom mjestu.
"O ti koji spavaš zadovoljan i bezbrižan,
Znaj da nesreće kucaju kad zarudi zora i počne dan."
Ukratko, ujutru je na mjestu gdje je pleme stanovalo bila samo jedna pustopoljina. Kamen na kamenu nije ostao nakon poplave.
Nakon trećeg dana vratio se i starješina. Medjutim, kada je došao na mjesto gdje su bile kuće i štale, nije čuo ni vidio ništa. Vladala je samo pustoš i beskrajna tišina. O Allahu! Kakva je to bila katastrofa i nesreća! Čovjek je izgubio ženu, sinove, kćeri, rodbinu, komšije, kuću, blago, stoku, novac i sve ostalo. To je bio strahovit šok za njega.
U trenutku kada je kleknuo na mesto gdje mu je nekada bila kuća, još ga je udarila ovca koju je doveo iz planine i oslijepila ga. ČOvjek je plakao i dozivao, ne bi li mu neko došao u pomoć. Nakon nekog vremena do njega je došao jedan beduin i uzeo ga sa sobom da mu pruži utočište. Naposljetku, beduin ga je odveo u Damask do halife Velida ibn Abdul-Melika. Kada je halifa čuo njegovu priču, pitao ga je: "Pa, kako se sada osjećaš?" "Zadovoljan sam Allahovom odlukom", odgovorio je čovjek.
Ovo je, uistinu, najuzvišeniji i najvredniji odgovor. Kazao ga je čovjek koji je u srcu nosio iman i postao primjer za sve generacije muslimana.
S druge strane, razmislite o onima koji ne vjeruju u odredjenje i ne mire se s propisanim. Oni su u bolnoj tjeskobi i nesreći. Voljeli bi da nadju kakvu rupu u zemlji da se skriju ili da se nekako na nebesa popnu, ali im to neće poći za rukom.

Post je objavljen 14.06.2007. u 23:52 sati.