Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dio

Marketing

2 Minutes to Midnight

"If the radiance of a thousand suns
Were to burst at once into the sky
That would be like the splendor of the Mighty one...
I am become Death,
The shatterer of Worlds"

Bhagavad-Gita, sveti hinduistički tekst.

Dvije minute do ponoći

30. listopada 1961. godine detonirana je Tsar bomba, najveće nuklearno oružje ikad testirano. Njegova paklena moć iznosila je 50 megatona. Za usporedbu bomba bačena na Hirošimu ima samo 20 kilotona. Dakle, Tsar bomba je više od 2000 puta jača. Bomba je bačena s visine od 10,500 metara, a detonirala je na visini od 4000. Vatrena kugla je dotakla tlo, i skoro dosegla visinu s koje je bačena. Atomski oblak je dosegao visinu od 60 i širinu od 40 kilometara. Udarna sila je uzrokovala štetu na udaljenostima i do 1000 kilometara, a vrućina je na udaljenosti od 100 kilometara mogla uzrokovati opekline trećeg stupnja. Seizmički valovi su potresli zemlju snagom 5 na Richterovoj skali, a mogli su se osjetiti i kad su treći put obišli Zemlju. Bomba je detonirana u Novaji Zemlji (na slici onačena crvenom bojom)



Detonacija se mogla čuti i vidjeti u Finskoj, čak i razbijajući prozore tamo, zahvaljujući svojoj ogromnoj sili.
Nakon eksplozije sat koji upozorava na atomsku opasnost je namješten na dvije minute prije ponoći, a ponoć je nuklearni rat. A što bi bilo da uistinu dođe do rata?

Ponoć

Vatrena kugla se širi, proždirući sve na putu. Otrovni oblak se uzdiže u visine i prekrije nebo. Crna kiša se izlije po nama, a u svakoj njenoj kaplji Smrt krije svoje lice. Ona dolazi uz moć jezgre atoma. Iz nje se izlijeva sila jača od bilo čega drugog u Svemiru. To je sila jednog Sunca, ali svjetlija od tisuću sunaca. Štovali smo Sunce tisućama godina, a sad smo stvorili imitaciju, stvorili smo boga, moćnoga i sjajnoga. On je bog smrti.
Kad dođe apokalipsa otvorit će se nebo, tresti će se sami temelji zemlje. A nakon toga - grozna tišina. Tlo je zatrovano, suho, sivo, bez života. Ruševine tu leže kao nadgrobni spomenici moćnoj civilizaciji. Poviše njih crni oblaci su zakrili nebesa. Nema ničega. Samo smrt i tama.

Evo video o detonaciji



I skraćena verzija za vas nestrpljive




Post je objavljen 14.06.2007. u 19:23 sati.