Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malenicavecernji

Marketing

Vrdoljakov poučak

Sinoć je u prepunoj dvorani Školske knjige predstavljena monografija o Antunu Vrdoljaku. Okupilo se šaroliko društvo od Borisa Dvornika, Vere Zime, Gorana Navojca, Tarika Filipovića, Gorana Grgića, Perice Martinović, preko kolege redatelja Dejana Šorka do glazbenika i prijatelja Arsena Dedića i njegova sina Matije kao i predsjednika HOO-a Zlatka Mateše. Promociji je bio nazočani premijer Ivo Sanader (koji je uživao) kao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić (koji je ovaj put bio od početka do kraja). Premijer i gradonačelnik zadržali su se u ugodnom razgovoru, valjda o gradnji Arene... Bio je tu i bivši Sanaderov tjelesni čuvar Stipe Čačiija kojem je Vrdoljak vjenčani kum.To je bila prigoda da se okupe brojni Imoćani u Zagrebu - od liječnika, novinara do odvjetnika, a iz Imotskog je "potegnuo" i najstariji Imoćanin.
Vrdoljak je u svom stilu otkrio kako je njegovo najznačajnije djelo otkrivanje spomenika Draženu Petroviću u Loussani, u kojoj su još samo dva sportska velikana. Vrlo je emotivno pozdravio Draženovu majku Biserku i izjavio da iako je tijekom života trpio mnoge nepravde i osporavanja, taj je spomenik od mramora djelo za koje ga nikad nitko nije prozvao u Hrvatskoj. Dodao je kako ova monografija nije kraj te će ga hrvatska javnost i kultura još morati trpjeti, što je izazvalo odobravanje nazočnih. Cijela je promocija protekla u zbijanju šala, brojnim sentimentalnim prisjećanjima, a nadasve kao oda filmu i Vrdoljaku kao talentiranom glumcu i redatelju. U polusatnom izboru najboljih Vrdoljakovih uloga, ali i redateljskih ostvarenja, platnom je dominirao Boris Dvornik, kojeg su nazočni pozdravili ovacijama. Prikazan je i isječak iz Mećave s tada prelijepom Verom Zimom, a kultna scena iz Prosjaka i sinova u kojoj Kikaš (Fabijan Šovagović) nagovara unuku Vrtirepku (Vlasta Knezović) da skoči u bunar prije nego što selo dozna da je trudna te da umre kao djevica izazvala je buran pljesak, kao i insert iz filma H8 u kojemu je Vrdoljak glumio.
Kako je promocija održana na blagdan Sv. Ante, to je bilo povod da vlasnik Školske knjige Ante Žužul i Antun (Tonći) Vrdoljak nazočne počaste pravom gozbom. Naravno, i neki od nazočnih konstatirali su da bez obzira na pozitivne ili negativne emocije koje Vrdoljak izaziva kod ljudi, ovisno o tome vole li ga ili mrze, on sigurno nikoga ne ostavlja ravnodušnim te da je njegov talent neprijeporan.

Post je objavljen 14.06.2007. u 11:45 sati.