Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/6dark6angels6

Marketing

ANKH

Šta su talismani?
Rijec talisman je francuskog porijekla i znači svetinja; predmet koji donosi sreću, zdravlje, porodičnu harmoniju, ljubav, novac..., a čuva od zla, neimaštine i bolesti.


ANKH: Štiti od bolesti
Kako djeluje?
Ankh je talisman koji onome ko ga nosi poklanja energiju i snagu, cuva ga od bolesti i rastjeruje umor.
Njegova povijest:
Egipatski hijeroglif ankh (cesto napisan i kao anch) znaci "život", "ja sam" ili "ja sam živ". Ovaj simbol je poznat jos pod imenima "koptski križ", "uhati križ" ili "omcasti križ" a latinski naziv mu je Crux Ansata. Sličnost ovoga egipatskog znaka sa kršćanskim križem može se pripisati tomu da je ovaj egipatski znak bio vrlo popularan i raširen sve do Irske. Osim toga taj su znak preuzeli egipatski kršćani - Kopti - kao simbol životne snage koju kršćanima daje Kristov križ, pa se zato ankh u novije vrijeme gotovo isključivo naziva Koptski kriz.
Izvorno značenje ovog znaka moze biti magijski čvor. Povezan sa mitologijom on je dobio točne osobine: on ne simbolizira samo život nego i vječni život, besmrtnost koja je naravno samo jedan atribut boga. Gotovo da nema slike ili crteza nekog egipatskog bozanstva da uz njega nije i ankh.
Dalje značenje ankha je simbolično predstavljanje životnih elemenata zraka i vode: na nekim predstavama bog kralju daje ankh kao simbol vlasnika zivota. U nekim kultovima u obredu čišćenja pije se posvećena voda triput prenesena preko ankha koji se drži u visini usta čovjeka zbog kojega se vrši obred čišćenja.
A oslanjajući se na legendu da je ankh zamoćen u krv boginje Izis, njemu se pripisuje i moć mirenja muškog i ženskog principa, sjedinjavanje vertikale i ovala. Zato se upotrebljava u nekim istočnjačkim obredima tjeranja zlih duhova i molitvi za plodnost žena nerotkinja.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Post je objavljen 14.06.2007. u 09:33 sati.