Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mvko

Marketing

Iz krvi i bola niknut će cvijeće i nikada narod zaboravit neće Vukovar...( 2. )

U Vukovaru su ubijene 1624 osobe, ranjeno je 2.557 osoba. 8.000 zarobljenih civila prošlo je kroz srpske koncentracijske logore. Mnogi se nisu nikad vratili. Prognano je oko 22.000 nesrba.
Vukovar - mrlja na savjesti Europe i čovječanstva. Balkanski Staljingrad, najveća masovna grobnica u Europi poslije 2. svj. rata. To se ne može i ne smije zaboraviti, ali se mora oprostiti.

Image Hosted by ImageShack.us

O opraštanju nam je govorio i fra Zlatko Špehar, gvardijan franjevačkog samostana. Nitko iz Vukovara ne smije otići ni sa trunkom mržnje, jer su i sami Vukovarci, njih barem 70 posto, oprostili. Oprostiti je teško i to nije u čovjekovoj već u Božjoj moći. Praštanje je Božji dar. Ljudski napori nisu dostatni. Ne treba zaboraviti križ Vukovara, ali treba očistiti srce od mržnje, gorčine i neopraštanja. Mržnja je čovjekova nemoć, a opraštanje sloboda i moć. Samo tako se može nastaviti živjeti i samo tako možemo očekivati da i nama Bog oprosti.

Image Hosted by ImageShack.us

Franjevački samostan kao i župna crkva sv. Filipa i Jakova bili su potpuno uništeni i devastirani u ratu. Crkva je izvana dobila prekrasnu fasadu, čime joj je vraćen prijeratni izgled. No, unutrašnjost još čeka konačno uređenje, djelomično i zbog velike vlage, koja se uvukla u zidove, dok je crkva bila bez krova. Evo nekoliko slika iz crkve:

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

Uz crkvu i samostan izgrađen je Pastoralni centar sv. Bono za potrebe župljana, cijelog Vukovara a posebno mladih. Tu se održava i Festival duhovne glazbe "Bonofest".

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Pastor.centar sv.Bono, Crkva sv. Filipa i Jakova, Samostan

Kao i puno puta u hrvatskoj povijesti i ovdje se pokazalo da nitko i ništa ne može odijeliti franjevce od naroda. Bili su i ostali duša Vukovara i u ratu i u miru.






Post je objavljen 14.06.2007. u 23:15 sati.