Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Kiro će odletjeti da bi se ušutkalo "mangupe s desna"


Kolega bloger Nenad Stazić, odjeven u JuBiTu majicu priskrbio nam je danas u Saboru, zasigurno, još jedan video uradak s ministrom policije Ivicom Kirinom u glavnoj ulozi. Pitao ga je kad će podnijeti ostavku zbog nezakonita nadzora interneta. Kiro se ovaj put nije istaknuo u mentalnoj akrobaciji, verbalno začudno smiješnom, nego je nastupio kao da iz njega govori zagorski mudrijaš Ivan Jarnjak.

- U zakonu jasno piše da ministar nije ovlašten izdavati naloge za nadzor interneta već da to rade nadležni policijski odjeli na nalog suda, rekao je otprilike Kirin Staziću.

- Pa problem i je u tome što ste vi izjavili da ste to radili, neovlašteno, poantirao je Stazić.

Kirinov uzor Ivan Jarnjak stručnjak je za HDZ-ovu demagogiju. On je kreator pitijskih odgovora koje Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost daje podnosiocima predstavki protiv maltretiranja tajnih službi:

- Prekršena su vam ljudska prava, ali SOA (POA) nije prekršila zakon.

Jarnjak je, i po mišljenju raznih poznavatelja stanja u policiji i tajnim službama, i dalje jedan od glavnih kreatora kadrovskih rješenja i strateških planova u tom sustavu.
Nakon analiza javno dostupnih informacija i mišljenja nekako mi se trenutno nameće zaključak da su u HDZ-u, bez obzira na trenutno odbijanje da žrtvuju Kirina, spremni na taj korak, e kako bi jednim udarcem ubili tri muhe: prividno popustili SDP-u, na čelo policije postavili Jarnjakovog odanog, sposobnog policajca Marijana Benka, koji bi se potom izletio u javnost s informacijom da je MUP pri kraju obrada vezanih uz ratni zločin partizana na Kočevskom rogu. Time bi se zatvorio proces pripremnih lustracijskih radnji koje je Sanader navodno dogovorio s Katoličkom Crkvom (što je najavio i kardinal Bozanić na Bleiburgu). Na simboličkoj razini to bi bila tema preko koje bi se upućivale žaoke SDP-u i HNS-u. Predsjednika SDP-a već su preko JuBiTua označili kao titoistu, dakle podržavatelja partizanskih zločina, bez obzira što je Milanković izrijekom osudio te zločine, odnosno zbog njih nema lijepo mišljenje o Titu. Svejedno. HDZ računa da je za nametnuti mišljenje biračima važno samo o nekome ili nečemu stvoriti predodžbu.

U sklopu istrage o zločinima na Kočevskom rogu ići će se posredno na predsjednicu HNS-a Vesnu Pusić temeljem njenih izjava u kojima nije baš izričito osudila zločin i podatkom da joj je jedan predak bio pripadnik specijalnog odreda 11. dalmatinske brigade na Kočevskom rogu.

Preko takvih napada na SDP i HNS, HDZ će prije svega jačati svoju uzdrmanu poziciju na desnom centru. Optužnica protiv Sime Dubajića, koji je u Beogradu, ali i protiv nekih partizana koji žive u Splitu i Zagrebu, bila bi nekovrsna kompenzacija za nagomilane frustracije kod "desnog biračkog tijela" jer nitko do sada nije odgovarao za partizanske i zločine UDBA-e, te zbog činjenica da je u Sanaderovom mandatu Ante Gotovina isporučen Haagu, započela suđenja Branimiru Glavašu, Ademiju i Norcu...

Najveću opasnost takvom HDZ-ovu planu kojim se želi pridobiti desne birače, predstavljaju one skupine koje nemaju ništa protiv lustracije partizanskih zločina, ali smatraju da su oni udbaški, obzirom na još aktivnu ulogu udbaša u političkom životu zemlje, ovoga trenutka veći prioritet.

Takvim skupinama pripadaju i blogeri s hobotnice koju često u zadnje vrijeme citiram. Oni naime smatraju da je Ivan Jarnjak jedan od važnih unutarnjih organa udbaške hobotnice koja je imala udjela u zločinima za domovinskoga rata. Tamo se, naime, propituju predratni odnosi Ivana Jarnjaka s udbašem Mišom Deverićem, rasvjetljava se Jarnjakova uloga u potezima vlasti spram obrana Gotovine, Markača i Čermaka, raspravlja se o Jarnjakovim vezama s Josipom Perkovićem, piše se o Perkovićevim vezama s osobama koje su činile ratne zločine u Domovinskom ratu, aktualnoj ulozi Jarnjaka i Perkovića u kadrovskoj špijunsko-policijskoh shemi u RH i BiH... Ta ekipa ne želi HDZ opet na vlasti i nije spremna podržati ga protiv SDP-a. Najavljuju i podatke o HDZ-ovim "crnim" predizbornim fondovima. Dakle, Kiro neće odletjeti zbog pritiska SDP-a već da bi se efikasnije ušutkali "mangupi s desnice" koji traže lustraciju HDZ-a.


Post je objavljen 13.06.2007. u 13:08 sati.