Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vinogradarstvo

Marketing

Brtonigla dobila sedam zlatnih vinara

(Glas Istre, 12. lipanj 2007, autor: T. Kocijančić)

U BRTONIGLI ODRŽANA DVADESET I TREĆA FEŠTA ISTARSKE MALVAZIJE

Atrakcija nedjeljne fešte bila je prva utrka bačvama »Gradova vina« u glavnoj mjesnoj ulici, koja je privukla mnoštvo znatiželjnika i navijača, a prvo mjesto osvojio je par Diego Denardi i Federico Pianca iz Italije.

Zlatne medalje za kvalitetna vina na 23. fešti istarske malvazije, održanoj prekjučer u središtu Brtonigle, osvojili su Marino Rossi iz Vižinade, umaška tvrtka Polesina, Moreno Coronica iz Koreniki kod Umaga, Ravalico F. & F. iz brtoniške Nove Vasi, Nello Cossetto iz Kaštelira i Moreno Degrassi iz Bašanije. U kategoriji stolnih vina zlato je pripalo Claudiju Visintinu iz Umaga.
Srebrna odličja za kvalitetna vina pripala su obitelji Geržinić, Francu Cattunaru, talijanskom Europarovelu, Peteru Polettiju, Vinariji Novigrad, Ireneu Celegi, Valteru Kocijančiću, Veraldi, Nerinu Visintinu, Duviliju Ziganteu, Igoru Grgiću, Robertu i Dorjanu Koreniki, Brunu Fernetiću, obiteljima Vivoda i Dešković, Eciju i Rudolfu Boninu, Leonardu Palčiću, Ivanu Damjaniću, tvrtki Škerk i kletu Rodica. Broncu su osvojili Milenko Matić, Otium, Guido i Ingrid Mahnič, Korenika & Moškon i tvrtka Buri in Mont.
Kod stolnih vina srebro je podijeljeno Rinu Černcu, Vinoveritasu Andree Bassanesea, Gambalettu Ecija Činića te Rinu Radinu, a bronca Dariju Sirotiću, obitelji Dobrovac, Morenu Ivančiću, Marcelijanu Fernetichu, Renatu Beninicu i Ginu Visintinu.
- Općina podupire poljoprivrednike, sufinancira kupnju sadnica, a da bi im još više pomogli, razmišljamo o instalaciji meteoroloških postaja i ekološkoj proizvodnji. Vladi i Saboru upućujemo apel da izmijene zakonsku odredbu o 0,00 promila, jer su uvođenjem tog ograničenja vinarima učinjene velike štete, kazao je općinski načelnik Doriano Labinjan.
Vina, pristigla iz Hrvatske, Italije i Slovenije, ocjenjivali su domaći i talijanski enolozi Melinda Cossetto, Sandi Paris, Cesario Grassi, Tito Cuccaro i Aldo Masi, i to 31 uzorak kvalitetnih i 15 uzoraka stolnih vina.
Najveća atrakcija nedjeljne fešte bila je prva utrka bačvama »Gradova vina« u glavnoj mjesnoj ulici, koja je privukla mnoštvo znatiželjnika i navijača. Prvo mjesto osvojili su, zahvaljujući višegodišnjem iskustvu, Diego Denardi i Federico Pianca iz Italije. Drugi su bili Vilijam Đurđević i Moreno Mamilović iz Grožnjana, zatim ekipa iz Brtonigle Ivica Klarić i Andrea Bassanese, te posljednji Renco Đurđević i Alan Kraljević iz Buja.
Na nagradni natječaj s temom »Brtonigla – grad vina«, koji je priredila Općina, prijavilo se 17 autora s više od 20 fotografija. Prvo je mjesto i tisuću kuna osvojio Riječanin Karlo Došen, drugoplasirana je Miranda Legović iz Novigrada kojoj je pripalo 500 kuna, a treći Robi Sironić iz Umaga koji je dobio prigodne darove. Pohvaljeno je i četiri fotografa – Toni D' Avanzo, Peter Valenta, Slađan Dragojević i Željko Bobanović, kojima će biti ponuđen otkup. Njihovi su radovi bili izloženi na fešti.
U kulturno-zabavnom programu nastupio je zbor mališana »Voci bianche« Zajednice Talijana Brtonigla te, kao gosti, Limena glazba bujskog ZT-a i folklorna skupina ZT-a Galižana. Večernju zabavu upotpunio je Coctails band na središnjem trgu.

Nažalost, zbog drugih obaveza nisam bio u mogućnosti otići do Brtonigle i napraviti poneku fotografiju. Dajem si obavezu kao vino-bloger posjetiti takve slične manifestacije u budućnosti.

Post je objavljen 13.06.2007. u 08:53 sati.